2 min. čitanja

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: “U Kaštelanskom zaljevu pronađeni toksični metali”

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: “U Kaštelanskom zaljevu pronađeni toksični metali”
Foto: DNŽ

SPLIT – U sklopu međunarodnog projekta PEPSEA (Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution), Splitsko-dalmatinska županija provela je 15. lipnja s projektnim partnerima dodatno uzorkovanje površinske vode na više lokacija u istočnom dijelu Kaštelanskog zaljeva.

Naime, prilikom prvog istraživanja provedenog 12. svibnja, utvrđene su povišene koncentracije toksičnih metala te je odlučeno provesti detaljnije uzorkovanje.

Prostorna raspodjela koncentracija Zn, Cd, Pb, Cu, Ni i Co u površinskom sloju morske vode

Dodatno uzorkovanje obavio je istraživački tim Instituta Ruđer Bošković u sastavu Tomislav Bulat, Neven Cukrov i Marin Lovrić koji su na teren, odnosno morsku površinu Kaštelanskog zaljeva isplovili gumenjakom Marine Kaštela.

Uzorkovanje površinskog sloja mora iz gumenjaka Marine Kaštela

Uz detaljnije uzorkovanje površine za analizu toksičnih metala u blizini brodogradilišta Brodosplit, obavljeno je i uzorkovanje za analizu fitoplanktona, zooplanktona i koncentraciju PAH-ova.

Protecting the Enclosed Parts of the Sea in Adriatic from pollution (PEPSEA) je projekt koji se provodi se iz programa Interreg V-A Italija-Hrvatska s ciljem povećanja stupnja zaštite mora i priobalja od onečišćenja s brodova, platformi i kopnenih izvora onečišćenja, zaštite načina života stanovništva uz obalno područje Jadranskog mora i očuvanja biološke raznolikosti jadranske regije. Ukupna vrijednost projekta je 2, 9 milijuna eura, dok budžet Splitsko-dalmatinske županije iznosi 513.418,00 eura.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Uzorkovano more u Kaštelanskom zaljevu u sklopu projekta PEPSEA
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.