1 min. čitanja

Istra i Kvarner i ovih blagdana među najpoželjnijim destinacijama

Istra i Kvarner i ovih blagdana među najpoželjnijim destinacijama
Foto: Božićni sajam rovinjske Zajednice Talijana/grad Rovinj

U Hrvatskoj se za predstojeće blagdane očekuje oko 200 tisuća turista i više od 565 tisuća noćenja. Ostvare li se ove prognoze Hrvatske turističke zajednice, značilo bi to oko 18 posto više gostiju i 14 posto više noćenja nego u isto vrijeme lani.

Rezultati ankete HTZ-a provedene na razini županijskih turističkih zajednica pokazali su i da se najviše dolazaka i noćenja za božićne i novogodišnje blagdane očekuje u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri.

Prema podacima HTZ-a o turističkom prometu u dosadašnjem dijelu ove godine,  u usporedbi s 2019. dolasci su na 91 posto, a noćenja na 96 posto. Najviše ih je ostvareno u Istri, Splitsko-dalmatinskoj županiji te na Kvarneru.

Po destinacijama, najviše ih je bilo u Rovinju, Dubrovniku, Poreču, Splitu i Medulinu. Od turista najviše noćenja ostvarili su Nijemci, zatim domaći gosti te Slovenci, Austrijanci, Poljaci i Česi.

U povodu dosadašnjih rezultata i očekivanja do kraja godine, direktor HTZ-a Kristjan Staničić je naglasio kako se Hrvatska nalazi među destinacijama s najbržim oporavkom turizma, posebice s ostvarenih 96 posto noćenja iz rekordne 2019. godine.

- I u dosadašnjem dijelu prosinca sa 175 tisuća turista i 433 tisuće noćenja imamo rast od 38 odnosno 27 posto u odnosu na isto vrijeme 2021., a u odnosu na prosinac 2019. dostigli smo 90 posto dolazaka turista i čak 99 posto noćenja. Najviše noćenja u prosincu ostvareno je u Zagrebu, na Kvarneru i u Istri, a gledano prema destinacijama u Zagrebu, Splitu, Opatiji, Dubrovniku i Rovinju, iznosi Staničić.

U HTZ-u su uvjereni u nastavak pozitivnih trendova i tijekom zimskih mjeseci, jer hrvatske destinacije nude bogate i atraktivne programe koji uspješno privlače brojne domaće i strane turiste.

Hina/HRTPritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.