Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevica

MOMJAN - U Kući kaštela u Momjanu održan je Međunarodni znanstveni skup 'Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevica'.

U petak i subotu, 12. i 13. svibnja 2023. u Kući kaštela u Momjanu održan je Međunarodni znanstveni skup 'Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevica'. Skup je okupio znanstvenike i stručnjake koji su izložili rezultate svojih istraživanja o istarskim kaštelima.

Posljednjih je desetljeća puno učinjeno na njihovoj zaštiti, obnovi i revitalizaciji, čime je značajno oživljen interes javnosti za dijelom istarske prošlosti u kojem su igrali važnu ulogu u političkom, društvenom i gospodarskom životu lokalnih zajednica.

Kako je Istra bila i ostala mjesto susreta i prožimanja mediteranskog i kontinentalnog svijeta, to se odražavalo i na njezinim kaštelima - od njihove arhitekture, unutarnjega uređenja i načina korištenja do života ljudi koji su u njima obitavali, navodi Istarsko povijesno društvo.

Mjesto održavanja, Kuća kaštela, zamišljena kao središte virtualnoga umrežavanja svih istarskih kaštela, projekt je Istarske županije i Grada Buja, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije posredstvom programa Italija - Hrvatska u okviru projekta Take it slow.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Ledenice - neistražena frankopanska utvrda u Vinodolu
Prema riječima istaknutog arheologa i vjerojatno najboljeg poznavatelja povijesti Vinodola, Ranka Starca, Ledenice nikada nisu vojno osvojene iako su teško stradavale u krvavim bitkama. Ledenice su stara frankopanska utvrda, bolje rečeno - grad, jedan od najvećih u srednjovjekovnom Vinod…