2 min. čitanja

Istarska policija upozorava: Česti uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave

Istarska policija upozorava: Česti uzrok požara je nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave
Foto: PU istarska

Policija istarska upozorava građane da je često uzrok požara nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave  te podsjeća  na neke od preventivnih mjera.

Krajem prošlog tjedna na području Istre zabilježeno je šest događaja paljenja vatre na otvorenim prostorima te policija poziva na oprez kako bi se izbjegla materijalna šteta i stradavanje građana.

Prvi požar evidentiran je 10. veljače nedaleko groblja u Grožnjanu, gdje je opožareno 50 metara kvadratnih granja i niskog raslinja. Istog dana u naselju Presika u požaru u  Labinu izgorjelo je oko 200 kvadratnih metara trave i niskog raslinja. Potom je izbio požar u mjestu Boškari, gdje je izgorio oko jedan hektar trave i niskog raslinja.

U subotu je evidentiran požar u blizini željezničke pruge na relaciji Loborika – Galižana, gdje je opožareno 3.000 kvadratnih metara trave, a posljednja dva požara dogodila su se u nedjelju. Prvi na području Svete Katarine u kojem je izgorjelo oko dva hektara trave i niskog raslinja, a drugi u Galižani, gdje je izgorio jedan kubični metar smeća. U požarima nitko nije ozlijeđen niti je nastala materijalna šteta.

Policijska uprava istarska upozorava građane da je često uzrok požara nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave  te podsjeća  na neke od preventivnih mjera koje je potrebito poduzeti da se vatra ne proširi na druge površine i objekte, a posebice:

Tvari koje se spaljuju moraju se odložiti na dovoljnu udaljenost od objekata i površina koje bi vatra i dim mogli ugroziti – vodova električne energije, javnih cesta, željezničke pruge, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata.
Loženje vatre potrebno je izbjegavati u slučaju jačeg vjetra.
Oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti odgovarajući sigurnosni pojas, a materijal koji se spaljuje preporuča se rasporediti na manje hrpe
ovisno o količini tvari i površini koja se spaljuje, potrebno je osigurati nazočnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara
uz mjesto spaljivanja potrebito je osigurati priručna sredstva za gašenje (lopate, vodu i dr.).
Spaljivanje obavljati danju kada su za to pogodne vremenske prilike
nakon spaljivanja potrebito je mjesto spaljivanja temeljito pregledati, a ostatak vatre i žara u potpunosti pogasiti.

U slučaju gubitka nadzora nad vatrom, ODMAH obavijestiti vatrogasce na broj telefona 193 - mole iz Policijske uprave istarske.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.