1 min. čitanja

Ispod naših nogu nalazi se ogroman rezervoar vode

Ispod naših nogu nalazi se ogroman rezervoar vode
Foto: Unsplash

SVIJET - Duboko ispod površine Zemlje nalazi se golemi rezervoar vode. Procjenjuje se da sadrži tri puta više vode od svih oceana na površini.

Prije 9 godina tim iz SAD-a otkrio je da se nekih 700 kilometara ispod naših nogu u 'prijelaznoj zoni' između donjeg i gornjeg plašta nalazi stijena zvana ringwoodit.

Ringwoodit se formira pod intenzivnim pritiskom i sadrži vodu - ne kao tekućinu, već zarobljenu unutar molekularne strukture minerala, prenosi IFLScience.

- Ringwoodit je poput spužve koja upija vodu. Ima nešto vrlo posebno u kristalnoj strukturi ringwoodita što mu omogućuje da privuče vodik i uhvati vodu - objasnio je geofizičar Steve Jacobsen.

Prethodni eksperimenti upućivali su da ringwoodit može sadržavati do 1,5 posto vode, a otkriveni seizmički valovi bili su u skladu s time da stijena ispod naših nogu sadrži vodu.

Tim je procijenio da ako je samo jedan posto stijene u prijelaznoj zoni voda, to bi značilo da sadrži tri puta više vode od svih oceana na Zemljinoj površini. Jacobsen vjeruje da studija pridonosi dokazu da je voda na Zemlji "došla iznutra".

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.