1 min. čitanja

Institut Ruđer Bošković predstavlja biomolekule iz Jadranskog mora za inovacije u industriji

Institut Ruđer Bošković predstavlja biomolekule iz Jadranskog mora za inovacije u industriji
Foto: Pixabay

Institut Ruđer Bošković je najavio završnu konferenciju projekta "Bioprospecting Jadranskog mora", koja će se održati u petak, 13. listopada u zagrebačkoj Sveučilišnoj knjižnici.

Projekt BioProCro predstavlja veliki korak naprijed u razumijevanju bogatstva biološkog potencijala Jadranskog mora i njegove primjene u različitim industrijama. Tako su u sklopu projektnih istraživanja dobiveni novi antioksidativni spojevi za primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji i to za poboljšanje kvalitete proizvoda i zdravlja ljudi. Također, dobiveni su spojevi s antitumorskim i protuupalnim svojstvima s potencijalom za razvoj novih lijekova i terapija, razvijeni su sustavi za kultivaciju biomase mikroalgi za sintezu novih bioaktivnih molekula i bioremedijaciju okoliša, a ostvaren je i prijenos znanja u gospodarstvo, što je dovelo do šest patentnih prijava.

Ovo su samo neki od uspješnih rezultata projekta BioProCro koja se od 2017. godine provode pod vodstvom dr. sc. Rozelindre Čož-Rakovac, a koja će uzvanicima predstaviti postignute rezultate i ostvarene suradnje s tvrtkama.

Projekt BioProCro je vrijedan 37 milijuna kuna, a po prvi put je okupio sve hrvatske istraživačke skupine koje istražuju bioaktivne spojeve izolirane iz morskih organizama u hrvatskom dijelu Jadrana. Tako su osim IRB-a, partneri na projektu Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Sveučilište u Rijeci, Kemijsko-tehnološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Prehrambeno- tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku.

Financijska sredstva za projekt dodijeljena su po pozivu za dodjelu bespovratnih sredstava 'Vrhunska istraživanja Znanstvenih centara izvrsnosti', financirana iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Posredničko tijelo prve razine bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), dok je posredničko tijelo druge razine Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.