3 min. čitanja

INSPEKTORAT POTVRDIO: "Benzinska postaja u Orebiću prodavala preskup benzin"

INSPEKTORAT POTVRDIO: "Benzinska postaja u Orebiću prodavala preskup benzin"
Foto: Screenshot Google Maps, Facebook

OREBIĆ - Državni inspektorat potvrdio je da je benzinska u Orebiću na Pelješcu prodavala benzin Eurosuper 95 po cijeni skupljoj od one koju je uredbom propisala vlada i koje vrijede za sve benzinske u Hrvatskoj.

Podsjetimo, profesor s Veleučilišta Velika Gorica Aleksandar Hatzivelkos objavio je na Facebooku da je na benzinskoj postaji u Orebiću Eurosuper 95 platio 12.30 kuna po litri, unatoč odluci vlade da cijenu benzina ograniči na 11.19 kuna, piše Index.

- Dakle, na Orebiću postoji jedna benzinska pumpa. Jedina, benzinska pumpa Orebić. Tko je vlasnik, ne znam. Pretpostavljam neki lokalni baja. I danas ja natankao rezervoar, benzin Eurosuper 95, a cijena - 12.30 kn. Čekaj, kažem sam sebi, zar nije Vlada Republike Hrvatske propisala cijenu od 11.19 kn? Brzo provjerim, i fakat je. Sad, to mi je na rezervoaru razlika od cca 50 kuna - napisao je Hatzivelkos u utorak.

Hatzivelkos je naveo i kako je bezuspješno pokušavao podnijeti prijavu Inspektoratu te da je telefonski broj Inspetorata registriran pod nazivom Apartmani Smilja.

Inspektorili obavili nadzor na spornoj benzinskoj, utvrdili da se trgovac nije držao propisanih cijena

Državni inspektorat na Indexov upit o ovom slučaju odgovorio je da je Tržišna inspekcija jučer obavila nadzor na benzinskoj u Orebiću te da je utvrđeno da se trgovac nije pridržavao cijena koje su određene uredbom vlade. Usput, riječ je o cijenama koje vrijede već drugi tjedan zaredom. No umjesto 11.19 kuna kako je propisano odlukom vlade, benzinska na Orebiću Eurosuper je prodavala po cijeni od 12.30 kuna.

Iz Državnog inspektorata navode i kako će protiv navedenog trgovca biti poduzete zakonom propisane mjere sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Odgovor Inspektorata

Odgovor Inspektorata u nastavku teksta prenosimo u cijelosti.

"Tržišna inspekcija Državnog inspektorata dana 23. kolovoza 2022. godine zaprimila je predstavku u kojoj se ukazuje na možebitne nepravilnosti vezano uz naplatu većih cijena goriva od cijena propisanih Uredbom, te je dana 24. kolovoza 2022. godine obavljen inspekcijski nadzor nad trgovcem na benzinskoj postaji u Orebiću prilikom čega je utvrđeno da se navedeni trgovac nije pridržavao cijena određenih Uredbom slijedom čega će protiv navedenog trgovca biti poduzete zakonom propisane mjere sukladno odredbama Zakona o zaštiti potrošača.

Nadalje, a vezano uz situaciju da se pozivanjem na službeni broj telefona Državnog inspektorata Područnog ureda Split prikazuje ime apartmani Smilja, ističemo da je ovo Tijelo, odmah po saznanju predmetnog, uputilo prijavu Ministarstvu unutarnjih poslova vezano uz neovlašteno oglašavanje službenog telefonskog broja Državnog inspektorata od strane nepoznate osobe, odnosno da nadležno tijelo utvrdi okolnosti u svezi navedenog.

Zaključno, ponovno ističemo da se predstavke Državnom inspektoratu mogu podnijeti svaki dan, od 00:00 do 24:00 sati, i to ispunjavanjem elektroničkog obrasca objavljenog na web-stranici Državnog inspektorata (www.dirh.hr ) na poveznici podnošenje prijava ili slanjem prijave poštom odnosno dolaskom na adresu nadležnog ureda Državnog inspektorata, Republike Hrvatske", stoji u odgovoru Državnog inspektorata.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Benzinska u Orebiću svojevoljno digla cijene – Ministar: “Ako je netko prekršio ograničenja, postoje institucije” | | Morski HR
OREBIĆ/ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac nakon sjednice Nacionalnog vijeća za uvođenje eura u izjavi se između ostaloga osvrnuo na slučaj iz Orebića. Ondje je, naime, privatna benzinska
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.