1 min. čitanja

Inicijativa za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi

Inicijativa za zabranu trgovine perajama morskih pasa u Europi

Građani Europske unije početkom veljače prošle godine su započeli inicijativu ‘Stop rezanju peraja – stop trgovini’ (eng. ‘ – ℎ ’).  U samo godinu dana prikupljeno je više od milijun potpisa!

Iako je uklanjanje peraja na plovilima u vodama EU-a zabranjeno i obavezno je iskrcavati morske pse s perajama prirodno pričvršćenima uz tijelo, apsurdno je da je Europska Unija zapravo jedna od najvećih izvoznika peraja i važno tranzitno čvorište svjetske trgovine perajama!

EU je bitan akter u iskorištavanju morskih pasa te se zbog nedovoljne učestalosti inspekcijskog nadzora na moru, morski psi se i dalje sakate, a peraje i dalje nezakonito zadržavaju, prekrcavaju ili iskrcavaju u EU.

– Cilj nam je zaustaviti trgovinu perajama u EU-u, uključujući uvoz, izvoz i provoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene uz tijelo životinje. Budući da rezanje peraja sprječava djelotvornu provedbu mjera očuvanja morskih pasa, tražimo da se područje primjene Uredbe (EU) br. 605/2013 proširi na trgovinu perajama, tj. da Komisija predloži novu uredbu u kojoj će se izraz „s perajama prirodno pričvršćenima” odnositi i na sve oblike trgovine morskim psima i ražama u EU-u – poručuju iz inicijative, koju je na razini čitave EU u godinu dana podržalo više od milijun građana.

Pridružite se i Vi te svojim glasom zaustavite trgovinu perajama u EU-u, uključujući uvoz i izvoz peraja koje nisu prirodno pričvršćene uz tijelo životinje.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: GOROSTASNA PSINA U ISTRI – Druga najveća riba na planeti, rađa mlade od dva metra
Kod Krka ulovili morskog psa pa ga bacili jer se “teško reže” – Stručnjak: “Radi se o strogo zaštićenoj vrsti!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.