2 min. čitanja

INCIDENTI U EGEJSKOM MORU Frontex pokreće internu istragu zbog optužbi za nasilno vraćanje migranata

INCIDENTI U EGEJSKOM MORU Frontex pokreće internu istragu zbog optužbi za nasilno vraćanje migranata
Foto: EU Parlament

Frontex, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu, objavila je u utorak da je pokrenula internu istragu o sumnjivim incidentima, koje su nedavno prenijeli mediji. Radi se naime o optužbama prema djelatnicima te agencije, za koje mediji tvrde da su sudjelovali u nasilnom vraćanju migranata u Egejskom moru. Do sada nisu pronađeni dokumenti ili drugi materijali koji potkrepljuju bilo kakve optužbe za kršenje zakona ili Frontexova kodeksa ponašanja raspoređenih časnika.

– U našem razgovoru i kontaktima obavijestio sam povjerenicu EU Ylvu Johansson da istražujemo optužbe nekoliko novinskih organizacija povezanih s našim aktivnostima na grčkim vanjskim granicama. Cilj nam je pridržavati se najviših standarda čuvanja granica u svim našim operacijama i ne toleriramo kršenje temeljnih prava niti u jednoj od naših aktivnosti – rekao je izvršni direktor Frontexa Fabrice Leggeri.

– I dalje smo predani pružanju podrške Grčkoj na njenim vanjskim granicama u skladu s našim mandatom i u duhu solidarnosti EU, uz puno poštivanje temeljnih prava i međunarodnog prava – dodao je.

Ranije ove godine, u sklopu operativnog dijaloga s Grčkom, izvršni direktor Frontexa već je zatražio od vlasti da istraže dva događaja u blizini grčkih otoka u istočnom Egejskom moru. U jednom incidentu nisu pronašli dokaze o nezakonitim radnjama, a još uvijek istražuju drugi. Prema svojem mandatu, Frontex nema moć istrage i mora se osloniti na države članice.

Izvršni direktor Leggeri također je upozorio članove Europskog parlamenta na incident ranije ove godine kada su posade danskih brodova koje je agencija rasporedila dobili netočne upute od strane službenika Grčke obalne straže.

U ovom trenutku istraga koja još uvijek traje nije utvrdila druge sumnjive slučajeve osim onih koje je izvršni direktor već prijavio grčkim vlastima.

Unatoč svim tim i sve većim poteškoćama, Frontex nastavlja spašavati živote i ove je godine spasio 2 700 ljudi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovački policajci dobili medalje za spašavanje 36 migranata
Ophodni brod Omiš ide u novu FRONTEX-ovu misiju s ciljem čuvanja granica EU
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.