INA: U rujnu kreće nova kampanja bušenja u sjevernom Jadranu

Aktivisti Greenpeacea Hrvatska prije nekoliko dana u Šibeniku objavili su video s mjesta potonuća platforme tvrdeći da iz “zahrđalih cijevi na dnu Jadrana dolaze mjehurići plina”. U INA-i to demantiraju i kažu kako se svakih mjesec dana lokacija pada nadzire kako robotima, tako i roniocima te da nema nikakve opasnosti ni za ljude ni za okoliš.

– Prema nezavisnim analizama koje su proveli Bureau Veritas te Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, zaključak je da je do pada platforme Ivana D, došlo sinergijskim djelovanjem više čimbenika. Sam dizajn je bio adekvatan za vrijeme koje je u tom trenutku vladalo na Jadranu, međutim svi smo svjesni tijekom zadnjih 20 godina da je došlo do ekstremnih promjena vremenskih uvjeta. Dodatno, uočene su nekonzistentnosti u materijalu od kojih su platforme izrađene kao i određene pogreške u izvedbi zavara na samim pilonima. Sve to zajedno dovelo je do platforme Ivane D. Korozija i održavanje otklonjeni su kao uzroci pada. Ostale platforme u Jadranu su sigurne zbog znatnih razlika u dizajnu i izvedbi u odnosu na Ivanu D – izvijestio je na briefingu za novinare operativni direktor za istraživanje i prozvodnju nafte i plina u INA-i Nikola Mišetić.

Dodaje da se sama lokacija pada redovito kontrolira i nadzire robotima te roniocima.

– Svakih mjesec dana provodi se nadzor i za sada nisu uočena nikakva propuštanja plina i negativni utjecaj na okoliš. Nema ugroze niti za ljude, niti za okoliš.

Što se tiče Ivane D, bušotina će biti zacementirana i likvidirana početkom iduće godine, a Institut Ruđer Bošković izradio je studiju kojom se predlaže da se sama platforma ostavi na dnu kao umjetan greben.

– S obzirom na iznimno pozitivne učinke na bioraznolikost biljnog i životinjskog svijeta na lokaciji.

Dodaje da INA u rujnu kreće u novu kampanju bušenja u sjevernom Jadranu, planira se uložiti dvije milijarde kuna u izgradnju novih bušotina i platformi.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO: INA dostavila neovisna izvješća ministarstvu o platformi Ivana D – I dalje tvrde da nema rizika od onečišćenja