2 min. čitanja

INA potpisala ugovore za nove strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije

INA potpisala ugovore za nove strateške projekte povezane s obnovljivim izvorima energije
Foto: INA

ZAGREB – INA je potpisala dva ugovora, jedan za izgradnju postrojenja za proizvodnju zelenog vodika u Rafineriji nafte Rijeka te drugi za postrojenje za proizvodnju biometana u Sisku. Ukupna vrijednost tih dvaju novih strateških projekata, koji će ojačati portfelj projekata obnovljivih izvora energije kompanije, iznosi 98 milijuna eura. Tijekom 2026. očekuje se dovršetak izgradnje obaju postrojenja.

Inini novi projekti znatno će doprinijeti nastojanjima kompanije na putu prema zelenoj tranziciji. Prvi je projekt instalacija 10 MW elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika u Rafinerije nafte Rijeka, koji uključuje i solarnu elektranu koja će djelomično napajati proizvodnu jedinicu. Proizvodnjom zelenog vodika, koji je namijenjen za korištenje u prometu, INA će postati prvi proizvođač zelenog vodika na komercijalnoj razini u Republici Hrvatskoj. S domaćom tvrtkom IVICOM Consulting potpisan je ugovor o isporuci ključne opreme.

Drugi projekt odnosi se na industrijsku lokaciju u Sisku gdje INA planira izgraditi postrojenje za proizvodnju biometana uglavnom iz poljoprivrednih ostataka (slama, stajski gnoj, gnojiva) i različite vrste biorazgradivog otpada. Proizvedeni biometan mogao bi se isporučivati u hrvatsku plinsku mrežu, dok bi se proizvodni ostaci mogli koristiti kao ekološki prihvatljivo gnojivo. Ugovor o inženjeringu, nabavi i izgradnji postrojenja za biometan prema načelu „ključ u ruke” potpisan je s međunarodnim proizvođačem biometanskih i bioplinskih postrojenja sa sjedištem u Austriji, Biogest.

- S već izgrađenom solarnom elektranom te planiranim pogonom za proizvodnju biometana INA pokazuje posvećenost da industrijsku lokaciju u Sisku pretvori u centar za obnovljive izvore energije. Također, u Rafineriji nafte Rijeka želimo doprinijeti proizvodnji čiste energije u Hrvatskoj izgradnjom postrojenja za proizvodnju zelenog vodika, čime pokazujemo neupitnu predanost zelenoj tranziciji. Osim dvaju najavljenih projekata INA također planira ulagati u mnoge druge održive projekte, poput geotermalnih istraživanja i dodatnih solarnih elektrana. U skladu s time naš je plan usmjeriti do 20 posto investicijskog proračuna za 2025. godinu u sve projekte obnovljivih izvora energije - rekla je Zsuzsanna Ortutay, predsjednica Uprave Ine.

Projekt zelenog vodika koji uključuje i solarnu elektranu te logistički kapaciteti bit će sufinancirani u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO). Za isti fond INA će prijaviti i projekt proizvodnje biometana u Sisku nakon raspisivanja javnog poziva za financiranje.

U skladu s nedavno ažuriranom strategijom MOL Grupe INA kao njezina važna članica kontinuirano prati nove tehnologije i razvija projekte s ciljem transformacije poslovanja, održivosti, smanjenja emisija CO₂ i povećanja energetske učinkovitosti. Tako su već dvije solarne elektrane (Virje i Sisak) puštene u proizvodnju. INA razvija projekte za dodatne solarne elektrane na svojim lokacijama u sljedećem razdoblju. Nadalje, INA je dobila dvije licencije za istraživanje geotermalne energije u Hrvatskoj te je započela istražne radove. Ovisno o rezultatima INA će pokrenuti proizvodnju električne energije iz ovog obnovljivog izvora energije. U okviru svog portfelja projekata obnovljivih izvora energije kompanija također ispituje potencijal vjetra u sjevernom Jadranu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.