3 min. čitanja

IMA LI DRŽAVE NA MORU? Otvoreno pismo splitskog dogradonačelnika zbog radova na pomorskom dobru

IMA LI DRŽAVE NA MORU? Otvoreno pismo splitskog dogradonačelnika zbog radova na pomorskom dobru
Foto: Morski TV

SPLIT - Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević u intervjuu za Morski TV je prije nekoliko dana progovorio o, kako tvrdi, ilegalnim radovima na pomorskom dobru splitske rive, a koju inicira splitska Lučka uprava. Za radove, kaže, ne postoji građevinska dozvola, pa je za sve obavijestio Ministarstvo mora, no sad je dobio odgovor kakvog nije očekivao.

0:00
/1:38

"Zamislite državu u kojoj najveći grad na obali ne može telefonski razgovarati s Ministarstvom mora?"

Pismo Bojana Ivoševića prenosimo u cijelosti:

Prije svega želim napomenuti kako je u protekle tri godine suradnja Grada Splita s gđom. Ninom Perko - ravnateljicom Uprave za pomorstvo bila i više nego korektna i zapravo je dotična bila jedna od rijetkih zaposlenika ministarstava koju si mogao kontaktirati i dobiti konkretan odgovor jer se radi o stručnoj i kvalitetnoj osobi.Nažalost, otkad je krenula kampanja za parlamentarne izbore Grad Split izgubio je mogućnost direktne komunikacije s navedenom već nam je jasno poručeno da će teme pomorskog dobra s Gradom Splitom komunicirati isključivo pisanim putem (to znači odgovor kad stigne-stigne, ako stigne).

Zamislite državu u kojoj najveći grad na obali ne može telefonski razgovarati s ministarstvom nadležnim za pomorsko dobro. Eto, u takvoj državi živite. U državi gdje ni gradovi ni općine ni mediji ne mogu dobiti jednostavan odgovor vrijedi li na pomorskom dobru Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Da ili ne.

Zašto ovo pišem? U medijima se pojavila kleveta inspektora Lučke kapetanije gosp. Čikotića da su pomorski redari Grada Splita prekoračili ovlasti utvrđivanjem činjenica u svezi radova Lučke uprave Split na Rivi i slanjem navedenog Lučkoj kapetaniji i Građevinskoj inspekciji, izmišljena da bi se zaštitilo Lučku upravu Split. Isto je notorna laž jer je Grad Split u posjedu odgovora Borisa Mudrinića iz Uprave sigurnosti plovidbe (Ministarstvo mora, prometa I infrastrukture) koji je vrlo jasno odgovorio pomorskim redarima da NISU prekoračili ovlasti.

Medijima (koji se ne sjete kontaktirati suprotnu stranu) se mudro plasira isključivo nezakonit postupak gosp. Čikotića koji je utvrdio da su radovi rađeni po Pravilniku "legalni" premda je u Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama jasno navedeno da navedeni ne vrijedi na pomorskom dobru, uz odgovor Građevinske inspekcije koja kaže da su radovi u skladu isključivo sa Zakonom o gradnji i Zakonom o državnom inspektoratu. Primjećujete li da se ne spominje Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama?Jutros je telefonski i mailom kontaktirano Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te je zatraženo da nas gđa. Perko kontaktira do 15:00 sati kako bi nakon dva mjeseca konačno dobili priliku telefonski razgovarati te ako se to ne dogodi da ćemo sve ovo gore navedeno biti primorani iskomunicirati s javnosti.

15:00 sati je prošlo, vi ovo čitate, što znači da dva mjeseca Grad Split kao najveći grad s pomorskim dobrom nije dobio priliku razgovarati s Upravom za pomorstvo i da smo primorani početi komunicirati na ovaj način.

Na slici je odgovor koji jasno demantira laž gosp. Čikotića da su pomorski redari prekoračili ovlasti. Gospodo iz Ministarstva, zaustavite ovu agoniju ne samo Splita nego cijele županije i pošaljite gosp. Čikotića u mirovinu za koju je stekao uvjete još prošle godine ali mu je neki genije produžio radni vijek još dvije godine", objavio je Bojan Ivošević.

Foto: Screenshot / Bojan Ivošević

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

INTERVJU Splitski dogradonačelnik za Morski TV: "Borba za red u državi nereda"
Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević u intervjuu za Morski TV ispričao je više o neredu s kojim se bori u svom gradu. Divlji štandovi i divlja gradnja, prijetnje i ucjene putem medija, divljačko ponašanje prema okolišu, ljudima i onima koji žele uvesti red, kao i zaštita prirode i pomorskog dobra. Pogledajte više u našoj novoj emisiji "Zrno soli"…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.