2 min. čitanja

I ženska i muška ekipa Pomorske škole Bakar pobijedile u međunarodnoj regati!

I ženska i muška ekipa Pomorske škole Bakar pobijedile u međunarodnoj regati!
Foto: Pomorska škola Bakar / Ilustracija

BAKAR - Obje ekipe Pomorske škole Bakar – muška i ženska, osvojile su prvo mjesto u kategoriji srednjih škola na 28. međunarodnoj veslačkoj regati pomorskih učilišta održanoj u Bakru, drugo mjesto u muškim ekipama zauzeo je GEPŠ Piran (Elektro in pomorska šola Portorož), a treće mjesto Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd. U istoj kategoriji, srednje škole, među ženskim ekipama drugo mjesto osvojila je Škola za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju Beograd.

Međunarodna veslačka regata pomorskih učilišta održava se u Bakru u kontinuitetu, već dugi niz godina, osim dvogodišnje pauze zbog epidemije koronavirusa. Organizator regate je Pomorska škola Bakar, a pokrovitelji Grad Bakar i Primorsko-goranska županija. Ovaj već tradicionalni događaj na dinamičan i uzbudljiv način nastoji promovirati i popularizirati pomorski poziv i bavljenje mornarskim vještinama, ali i kroz praksu pružiti mogućnost za razmjenu iskustava između regionalnih pomorskih školskih ustanova, piše Novi list.

Među pomorskim učilištima u muškoj konkurenciji prvo mjesto osvojili su studenti Pomorskog fakulteta u Rijeci, drugo studenti Fakulteta za pomorstvo in promet – Portorož, a treći su bili studenti Tehničkog fakulteta Rijeka. U ženskoj konkurenciji prve su bile studentice Fakulteta za pomorstvo in promet – Portorož, druge studentice Pomorskog fakulteta u Rijeci, a treće studentice Tehničkog fakulteta Rijeka. Ove godine u regati su sudjelovali učenici i studenti pomorskih škola i učilišta iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, njih ukupno 167.

Ciljevi regatnih natjecanja su promoviranje i populariziranje pomorskog poziva, razmjena iskustava u školskoj praksi različitih tipova učilišta u Europi i kod nas, poticanje na bavljenje temeljnim mornarskim vještinama, društvena i zabavna dimenzija povezivanja mladih, poticanje na učenje stranih jezika, upoznavanje kulturalnih razlika te promocija užeg i šireg zavičaja, njegovih osobitosti, ljudi i običaja. U skladu s međunarodnim pomorskim konvencijama svako pomorsko učilište u nastavi stručnih predmeta dužno je učenicima osigurati osnovna znanja iz veslanja na brodicama za spašavanje.

– Sve ove godine regate promoviraju pomorstvo. Čast nam je ugostiti sve vas i natjecati se kako bismo svi zajedno mogli promovirati ovu vještinu značajnu za pomorce. Hvala pomorskoj privredi što nas prati, hvala i našim umirovljenicima koji su uvijek uz nas, rekao je ravnatelj Pomorske škole Bakar Igor Kegalj.

Pročelnica Ureda Grada Bakra Maja Šepac Rožić podsjetila je da je Bakar grad slavne pomorske tradicije, grad čije su mnoge obitelji živjele i danas žive u pomorstvu te da upravo Pomorska škola Bakar doprinosi nastavku te pomorske tradicije. Regatu je otvorio ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić, koji je rekao da više od dvadeset tisuća hrvatskih pomoraca plovi morima, među njima 17 tisuća u međunarodnoj plovidbi, a njih dvanaest tisuća su zapovjednici i časnici, što govori o Hrvatskoj kao pomorskoj zemlji.

– Naše pomorsko školstvo ima višestoljetnu tradiciju i priprema sve vas za buduće tržište rada -  rekao je Orlić.

Sanja Gašpert

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.