3 min. čitanja

I Vir dobio odluku Ministarstva da im je proračun nezakonit

I Vir dobio odluku Ministarstva da im je proračun nezakonit
Foto: Boris Kačan

VIR - Nakon Zadra, i Vir je dobio odluku Ministarstva da je proračun koji su donijeli nezakonit. Osim što dijele proračunske muke, Virani imaju i sličnu političku situaciju kao i Zadrani.

Kod njih je pat situacija, mogućnost političkog dogovora gotovo je nemoguća.

Oštetio državni proračun za 30 tisuća eura

U virskoj uvali sve miruje, bonaca. No politički život iznimno je buran. Tri mjeseca proračun je blokiran zbog nezakonitih amandmana, piše HRT.

- Do 31. ožujka na snazi je odluka o nužnim troškovima, što znači da mogu financirati samo tekući troškovi, nikakva građevinske dozvole, ugovori ne dolaze u obzir, rekao Marino Radović, načelnik općine Vir (nezavisni kandidat).

Načelnik općine Vir, nezavisni Marino Radović donio je Odluku o obustavi primjene proračuna za 2023. godinu zbog 13 amandmana od kojih je Ministarstvo financija nezakonitima proglasilo njih sedam. Njihova je vrijednost je 207 tisuća eura. Mali je to dio virskoga proračuna koji iznosi malo više od 5 milijuna i 300 tisuća eura.

- Oni se odnose na rashod za zaposlene u dva upravna odjela za udruge i klubove. Mi smatramo da je načelnik obustavio proračun zbog tih udruga i klubova jer su na čelu tih udruga njemu bliske osobe, vijećnici, direktori, kazao je Josip Bašić, predsjednik Općinskoga vijeća Vira (nezavisni kandidat).

Novoosnovana većina u Općinskom vijeću, koja tek odnedavno ima i svog predsjednika, smatra da bi sredstva za plaće spornih direktora i voditelja poduzeća i udruga trebala biti manja i transparentnije prikazana.

- Budući da vijećnici ne mogu doći do podataka gdje novci idu, što se s njima plaća nismo htjeli da se dodjeljuju unaprijed, dodao je Bašić.

Načelnik se nada zakonitom proračunu i očekuje od predsjednika Vijeća i novonastale većine da povuku svoje amandmane, piše HRT.

- U tu situaciju smo ušli zahvaljujući njihovom neodgovornom ponašanju i očekujem da sad oni pronađu rješenja. A rješenje je da se izglasa zakoniti proračun ili neka potpišu ostavke i idemo na izbore, rekao je Radović.

Stanovnici Vira mogu samo nemoćno gledati

Ja mislim da tu dogovora nema, vidim da podmiču klinove jedni drugima i mislim da to nije dobro za Vir, rekao je stanovnik Vira.

Mi ne možemo mali ljudi utjecati na to. Platimo sve što pošalju i to je tako, kazao je drugi.

Moguće novi izbori pomognu, rekla je prolaznica.

Za novoosnovanu većinu novi izbori nisu rješenje. Najavljuju sjednicu Vijeća sljedeći tjedan i nadaju se dogovoru, no opcija je i Visoki upravni sud koji bi trebao dati svoj pravorijek u virskom slučaju. Do tada u Viru sve stoji.

Žana Ljuština

PROČITAJTE JOŠ:

Vir usvojio proračun za 2023. godinu od 16 milijuna eura
Na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Vir usvojen je proračun za 2023. godinu, što je bila najvažnija odluka virskog Općinskog vijeća i točka dnevnog reda. Također je usvojena odluka o izvršavanju proračuna za 2023. te odluka o zabrani i ograničenju građevinskih radova za vrijeme tu…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.