I TO SE DOGODILO! Prva žena s činom admirala u povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice

Prvi put u 500 godina dugoj povijesti Britanske kraljevske ratne mornarice čin admirala pripao je – jednoj ženi. Povijesni je to iskorak za nekad najjaču svjetsku pomorsku silu, danas drugu po veličini u NATO-u, koja broji više od 35 000 pripadnika.

Čin kontraadmirala Britanske kraljevske ratne mornarice dobila je 47-godišnja komodorka Jude Terry koja iza sebe ima zavidnu vojnu karijeru, a i sama potječe iz mornaričke obitelji. Britanskoj mornarici priključila se 1997. godine, najveći dio karijere služila je na ratnim brodovima sa sjedištem u Plymouthu, te u Zaljevu, na Bliskom istoku, u Indijskom oceanu, Dalekom istoku te na Karibima. 2017. godine odlikovana je za svoj doprinos u završetku britanskih operacija u Afganistanu te za angažman u suzbijanju širenja virusa ebole u zapadnoj Africi 2014.-2015.

FOTO: Kraljevska mornarica; Komodor Andrew Burns OBE i zapovjednica Jude Terry OBE

– Netko mora biti prvi. Sebe sam uvijek prvo doživljavala kao časnicu, logističarku, Jude, a tek onda kao ženu. Mornarica ne gleda vaš spol. Ona je poslodavac koji svima daje jednake mogućnosti, motivira vas da budete dio tima i da dajete sve od sebe u operacijama. Imala sam sreću da radim odlične poslove s odličnim ljudima, proputovavši svijet i sudjelujući u brojnim operacijama koje su promijenile živote ljudi, poput Afganistana, Somalije i Sierra Leonea – izjavila je novopečena admiralka Terry.

Ovo je povijesni događaj za britansku ratnu mornaricu što je s oduševljenjem dočekao prvi pomorski lord admiral Tony Radakin.

– Oduševljen sam unaprijeđenjem komodorke Jude Terry u čin kontraadmirala. Jude je dio kohorte početnika u Kraljevskoj mornarici, koji su iskoristili ponuđene mogućnosti i popeli se na vrh. Ovo je samo nastavak bogate mornaričko-obrambene karijere, u kojoj je Jude briljirala, istaknuo je lord admiral Radakin.

Žene s činom admirala nisu uobičajena pojava niti u jednoj mornarici u svijetu. Prva žena admiral s četiri zvjezdice u Američkoj ratnoj mornarici bila je Michelle J. Howard, koja je taj čin dobila 2014. godine., a time je postala i prva crnkinja u američkim oružanim snagama koja je unaprijeđena u čin admirala.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Anna Ivanovna Shchetinina – Prva žena kapetan