I na Lošinj stigli čagljevi - jedan je ustrijeljen!

Pretpostavke lošinjskih lovaca i ovčara potvrđene su te je jučer na potezu Tizna-Zabodarski, nedaleko od lošinjskog aerodroma, odstrijeljen čagalj. Čaglja je odstrijelio Bariša Meljankić, predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka, nakon dojave građanina koji je šetao prirodom.

- Čagalj je bio malaksao i može se pretpostaviti da je tijekom dana bježao od lovačkih pasa - rekao je Meljankić za portal Otoci.net.

Dodao je da se na nedavnom sastanku lovaca i nadležnih predstavnika lokalnih samouprava i Županije, održanom u Cresu, govorilo o dosadašnjim viđenjima čaglja na Lošinju, o slučajevima napada na janjce, čestim dojavama o zavijanju.

Uzorak će biti obrađen kako bi se provjerilo postoji li srodstvo ove odstrijeljene jedinke s onima na otoku Krku, što bi moglo pridonijeti u utvrđivanju načina dolaska čaglja na Lošinj.

Nije poznato koliko je još jedinki na Lošinju, a njihov veći broj mogao bi uzrokovati dodatne probleme uzgajivačima ovaca, ali i u lovnom turizmu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Otkrivamo kako su zvijeri koje ubijaju stoku prvi put u povijesti stigle na Kornate!
Već dvije godine teroriziraju stanovnike Kornata. Zvijerima koje su misteriozno stigle na otoke u sastavu nacionalnog parka nitko ne može stati u kraj, a lokalni stanovnici koji se od pamtivijeka bave stočarstvom kažu da im ubiju većinu okoćenih janjadi, dok su stariji primjerci u stadu pod velikim…
Otočani u strahu, struka zabrinuta: “Na Kornate prvi put stigle krvoločne zvijeri, pratimo ih dvije godine!”
Tradicionalno Kornatari, odnosno Murterini koji svoja imanja imaju na ovom otočju, ovčarstvom se bave oduvijek. Tako i Matej Mudronja koji sa svojom obitelji vodi obiteljsko gospodarstvo i konobu Beban na otoku Kornatu. Problemi koji ih oduvijek muče, također su tradicionalni, otočki. Škrt…