2 min. čitanja

HVZ na vježbi spašavanja na poplavama u sklopu EU projekta PROFOUND

HVZ na vježbi spašavanja na poplavama u sklopu EU projekta PROFOUND
Foto: HVZ

Hrvatska vatrogasna zajednica sudjelovala na vježbi spašavanja na poplavama u okviru EU projekta PROFOUND
Na vježbi spašavanja na poplavama u okviru EU-projekta PROFOUND, a vezano uz aktivnosti radne grupe za upravljanje nesrećama (Disaster Management working group- DMWG) EU strategije za podunavsku regiju (EU  Strategy for the Danube Region-Priority Area 5 „Management of Environmental Risks“  EUSDR-PA5), koja se od 31. kolovoza 2022. godine do 3. rujna 2022. godine održavala u Dunaujvarosu (Mađarska), sudjelovala je Hrvatska vatrogasna zajednica, koju su predstavljali Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka s 8 vatrogasaca, opremljeni pumpom kapaciteta 20.000 l/minuti i čamcem za spašavanje, te načelnik Sektora za vatrogastvo HVZ Mario Starčević.

Na vježbi je ukupno sudjelovalo 10 zemalja, od kojih su u operativnom dijelu sudjelovale vatrogasne i spasilačke službe iz Slovačke, Rumunjske, Bugarske, Mađarske i Hrvatske.

Vježba je imala za cilj provjeru i razvoj sposobnosti prihvata i koordinacije vatrogasnih i spasilačkih službi u slučaju velikih poplava u Podunavskoj regiji, s fokusom na aktivnosti u specifičnim okolnostima i okolišu, te unaprjeđenje suradnje i međusobno upoznavanje vatrogasnih i spasilačkih službi država podunavske regije s postojećom opremom, tehnikom i standardnim operativnim postupcima.

Vježbom je rukovodio tim Europske Unije za civilnu zaštitu (EUCPT), a sama vježba je trajala neprekidno 36 sati, pri čemu su uspješno okončane aktivnosti na ukupno 24 scenarija. Hrvatska vatrogasna zajednica sudjelovala je što samostalno, a što zajedno s drugim sudionicima vježbe, na aktivnostima na 7 raznovrsnih scenarija (uspostava i gradnja brane, potraga i spašavanje u poplavnom području, evakuacija unesrećenih i zarobljenih između brzaca, ispumpavanje poplavnog područja, prijevoz unesrećenih u čamcu), izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica u ponedjeljak.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.