2 min. čitanja

Hvale vrijedan potez - U Šibensko-kninskoj županiji besplatni higijenski ulošci za učenice 25 osnovnih i srednjih škola

Hvale vrijedan potez - U Šibensko-kninskoj županiji besplatni higijenski ulošci za učenice 25 osnovnih i srednjih škola
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Šibensko-kninskoj županiji započela je provedba projekta besplatnih higijenskih uložaka za učenice 25 osnovnih i srednjih škola. Tim će projektom u svim sanitarnim čvorovima u školama biti dostupni higijenski ulošci i to potpuno besplatno, a trošak će snositi županija.

Ženski kutak u osnovnim i srednjim školama. Učenice kažu: Bilo je i vrijeme!

- Mislim da je to sasvim normalna i prirodna stvar, tako da je ovo dobar potez i nešto što bi se trebalo unijeti u svaku školu - kaže Marta Jabuka, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.

- Zahvalna sam na tome da ne moram birati hoću li uzeti marendu ili uloške, ali znam da ima cura koje nažalost nisu u toj situaciji, navodi Marija Gabrilo, učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku.

Takvih je čak 400 u županiji koje često moraju birati jer za menstrualne potrepštine nemaju dovoljno novca.

- Dosta cura će se osjećati neugodno da uopće moraju spominjati svoju menstruaciju, tako da taj proces da se to vidi i želi destigmatizirati može biti samo pozitivan, smatra učenica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Tara Šolić.

Da je ovakav projekt od iznimne važnost, pokazalo je i nedavno istraživanje provedeno na nacionalnoj razini.

- Zaista je potrebno da mi kao odgojno-obrazovne institucije u kojima učenice provode znatan broj sati dnevno imamo tu mogućnost da im ponudimo taj jedan higijenski standard koji bi se trebao podrazumijevati, naglasila je pedagoginja Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Maja Šintić.

Besplatni higijenski ulošci trebali bi biti minimalni standard.

Ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku Senka Dodig naglašava da je važno da se učenice osjećaju u školi opušteno kao kod kuće, a iznad svega da imaju osjećaj da se o njima i u tom dijelu vodi računa.

Menstrualno siromaštvo prisutno je diljem države. Proizvodi su mnogima preskupi pa projekti poput ovoga pomiču granice.

Dožupanica Šibensko-kninske županije Iris Ukić Kotarac smatra da su time napravili jedan značajan iskorak. Država s druge strane nije prihvatila inicijativu da se PDV snizi s 13% na 5%, ističe.

Inicijativa bi se trebala proširiti na cijelu državu, a u proračunu za sljedeću godinu trebalo bi se osigurati pola milijuna kuna za osnovne zdravstvene potrebe žena, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.