2 min. čitanja

Hrvatski znanstvenici provode istraživanje o velikom morskom crvu

Hrvatski znanstvenici provode istraživanje o velikom morskom crvu
Foto: Youtube / Screenshot

Znanstvenici iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu obavljaju istraživanja u okviru projekta „Procjena i opis prirodne populacije te ribolovni potencijal velikog morskog crva“, kojeg financira Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj ovog projekta je sakupiti što je moguće više informacija o biologiji, ekologiji te lovu morskog crva. Jedan dio predviđenih istraživanja uključuje sakupljanje informacija od sportskih ribolovaca, a koje će nam biti od velike pomoći u donošenju zaključaka o stanju populacije ove vrste u hrvatskom dijelu Jadrana.

Znanstvenici sa splitskog Instituta mole da ispunite anketu koja je namijenjena svima koji love crve i koji ga koriste u ribolovu.

- O biologiji i ekologiji crva znamo jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne znamo kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađamo čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta - kaže Pero Ugarković s Instituta.  

- Kako bi se dobila nova saznanja o biologiji velikog crva, Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt njegovog praćenja, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Obavili smo dugotrajni terenski rad, analizirali smo crve u laboratoriju, ali ostalo nam je ono što je važan dio priče o crvu, a to su Vaša iskustva. Stoga Vas molim da pomognete i odgovorite na par pitanja koja smo pripremili - poručuje.

Anketu možete ispuniti OVDJE.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

MORSKI SVIJET Crv Bibi
Crv Sipunculus nudus ili u narodu popularno zvan Bibi koji živi ukopan u mekom pijesku i zato ga je rjetkost vidjeti na površini. Omiljen je među sportskim ribolovcima-udičarima kao ješka. Inače ga često vidimo na podmorskim radovima(arheologija,građevinski radovi...) gdje uz pomoć uređaja koji naz…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.