4 min. čitanja

Hrvatski piloti se pripremaju za povijesni prelet u Domovinu: “To je osjećaj slobode, imamo moćan stroj u rukama!”

Hrvatski piloti se pripremaju za povijesni prelet u Domovinu: “To je osjećaj slobode, imamo moćan stroj u rukama!”
Foto: MORH/ T. Brandt

U hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u posljednjoj su fazi pripreme za povijesni prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku.

U skladu s najavama Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća – samo nekoliko tjedana dijeli nas do dolaska novih moćnih čuvara hrvatskog neba. Ostalih šest doletjet će u Hrvatsku do početka sljedeće godine kada završi obuka ostalih hrvatskih pilota.

U hangaru središta za obuku u okviru tvrtke Dassault Aviation (DA), borbeni piloti i tehničari Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) provode posljednje pripreme prije preleta prvih šest aviona Rafale iz Francuske u Hrvatsku.

Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke i podijelili su neka od svojih prvih iskustava letenja na avionu Rafale, novoj perjanici HRZ-a. Jedan od pilota već je godinu dana u Francuskoj i, kako kaže, od djetinjstva sanja da će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale, jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

- Od malih nogu maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bilo ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojim bih opisao taj avion - rekao je jedan od pilota HRZ-a te dodao kako mu je velika čast bila i što je bio izabran u prvoj skupini za obuku u Francuskoj.

Pilot i tehničar HRZ-a: “Veselimo se preletu u domovinu, to je posebna čast”

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. Kako kaže, u odnosu na MiG-ove, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

- Obuka se sastojala od dva dijela. Najprije smo bili u tehničkoj učionici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru te potom samo letenje. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći kako se u MiG-u možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne. Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi avioni u HRZ-u biti dugo vremena i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan.

Jednog od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci, a koji je kao stipendist Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin” već pet godina pripadnik HRZ-a, kazao je da također s velikim veseljem očekuje prelet aviona u domovinu.

- Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati.

Obuka pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Francuskoj

Podsjetimo, dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva definirana je Ugovorima i provodi se u Francuskoj. U skladu s tim, na obuku u Francuskoj upućeno je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine.

Više detalja o višenamjenskom borbenom avionu Rafale koji je najveći iskorak dosad u modernizaciji, opremanju i osnaživanju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva možete pronaći na OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.