3 min. čitanja

Hrvatski ministar obrane svratio do američkog zapovjednog broda USS Mount Whitney

Hrvatski ministar obrane svratio do američkog zapovjednog broda USS Mount Whitney
Foto: MORH

SPLIT – Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj sa suradnicima sudjelovali su u nedjelju, 1. kolovoza 2021. na svečanom prijmu na zapovjednom brodu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država USS Mount Whitney (LCC 20) koji je od petka, 30. srpnja u posjetu Splitu.

Riječ je o jednom od dva zapovjedna broda američke ratne mornarice koji je dug 195 metara i širok 33 metra s gazom od devet metara, a na njemu se nalazi 400 članova višenacionalne posade. Brod USS Mount Whitney raspoređen je u talijanskoj luci Gaeta gdje djeluje s kombiniranom posadom mornara i mornaričkih zapovjednika Zapovjedništva vojne pomorske službe na području operacija Šeste flote SAD-a u Europi i Africi.

Foto: Mario Strmotić / HINA

Ministar Mario Banožić ocijenio je kako je posjet američkog broda Hrvatskoj od iznimne strateške važnosti za Hrvatsku podsjetivši kako je SAD naš najvažniji strateški saveznik u području obrane.

– Obrambena suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država traje dugi niz godina, a Hrvatska je izuzetno zahvalna za potporu i donacije Vlade SAD-a u cilju razvoja naših obrambenih sposobnosti. Zajednička obuka, sudjelovanje u vježbama i operacijama jačaju operativnu spremnost i interoperabilnost. Hrvatska vojska u potpunosti je posvećena jačanju stabilnosti i sigurnosti te daljnjem razvoju naše obrambene suradnje – poručio je ministar Banožić kojemu je tom prigodom zapovjednik Šeste Flote SAD-a viceadmiral Gene Black uručio plaketu.

Foto: MORH

Jučer je savjetnik i otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Mark Fleming istaknuo da mu je iznimno drago što su doplovili u Split te da je obrambena suradnja između Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske kamen temeljac bilateralnih odnosa.

– Posljednjih deset godina američka vojna pomoć Hrvatskoj dosegla je približno 4,5 milijardi kuna, što je više od 700 milijuna dolara, za obuku, opremu, izgradnju infrastrukture i specijaliziranog vojnog obrazovanja. Otkako se Hrvatska prije 12 godina pridružila NATO savezu američko i hrvatsko vojno osoblje zajedno su služili od Afganistana preko Iraka do Kosova. Partnerstvo SAD-a i Hrvatske na kopnu i moru ključno je za vojnu suradnju i zajedničku sigurnost naše dvije zemlje u NATO-u – rekao je Fleming.

Foto: MORH

Zapovjednik Šeste flote SAD-a viceadmiral Gene Black kazao je kako Hrvatska stoji kao važan saveznik NATO-a, olakšavajući u inozemstvu održavanje naprijed raspoređenih brodova američke mornarice.

– Hrvatska brodogradilišta su svjetske klase i mogućnosti protuminskih mjera osiguravaju stalnu pomorsku prisutnost i sigurnost u cijeloj regiji – dodao je Black.

Zapovjednik broda USS Mount Whitneyem Dave Pollard pojasnio je kako je riječ o zapovjednom brodu na kojem se nalazi komunikacijski i zapovjedni centar u kojem nadgledaju cijelo područje pokrivanja Šeste flote odnosno Mediteran, Baltičko, te Sjeverno more.

Foto: MORH

– Suradnja američke i hrvatske vojske i dijeljenje istih vrijednosti donosi sigurnost, stabilitet i prosperitet ove regije – ocijenio je Pollard.

U travnju ove godine ronioci američke mornarice za uklanjanje eksplozivnih naprava (EOD) održali su u Pomorskoj bazi Lora u Splitu obuku o humanitarnom protuminskom djelovanju podvodnom timu EOD-a Hrvatske ratne mornarice, te su započeli projekt američkog vodstva za razvoj postrojenja za obuku EOD-a koji će HRM-u omogućiti provođenje humanitarnog razminiravanja svih voda u svom području odgovornosti.

Nakon odlaska iz Splita, američki brod sudjelovat će u dvotjednoj integriranoj vježbi LSE 2021 zasnovanoj na scenariju koji će pružiti vrhunsku obuku na moru i kopnu protiv izazovnih protivničkih snaga.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.