1 min. čitanja

HRVATSKI IZUM Uređaj koji plastiku iz mora pretvara u biogorivo

Plastični otpad u morima ove je godine izbio u prvi plan kada je riječ o zaštiti okoliša. Rješenja ima. Jedno od njih zajednički su ponudili znanstvenici iz Hrvatske i Italije. Razvili su model u kojem se morski otpad pretvara u bio dizel. Projekt MarGnet, vrijedan 600 tisuća eura, koji se većinom financira iz europskog fonda – provodi se na Lošinju.

Zbog povećanog turizma, količina morskog otpada svako ljeto raste za čak 40 posto. Ovo je protitotip uređaja koji se ekološki obračunava s plastikom iz mora. Prema riječima direktorice edukacijskih programa u Institutu Plavi svijet i voditeljice projekta MarG Jelene baste – uređaj je spreman za demonstraciju široj javnosti koja će se organizirati u svibnju u Veneciji i na Lošinju u rujnu, donosi HRT.

Inovativno je što u ovom procesu morski otpad ne treba čistiti od bioloških komponenti, a zbog učinkovitiosti i ISO standarda – u goriva se dodaju aditivi. Prototip radi na principu pirolize na niskim temperaturama koja topi plastiku – i razgrađuje je u goriva.

Od 100 kilograma otpada dobije se 20 do 30 litara bio dizela. Uvjet za to je pravi pogon, a prototip je preteča. Uoči demonstracije počet će mapiranje morskog dna akustičnim uređajima. Svaki predmet na morskom dnu odašilje svoje valove po kojima se zna oblik i točna lokacija otpada, kaže Dražen Lizačić iz Plavog svijeta koji je već organizirao prikupljanje otpada u trima lošinjskim uvalama. U nove akcije uključit će i turiste.

Podsjetimo, europska pravila nalažu da se do 2035. reciklira dvije trećine otpada, a u Hrvatskoj je to zasad tek četvrtina.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.