Hrvatska zasad jedina na svijetu ima Križni put pod morem

Jeste li znali da u Jadranu, na hrvatskoj obali, postoji podmorski Križni put? Nalazi se u uvali Jelinak koja pripada općini Marina, a nalazi se oko dvije milje od trogirske ACI marine.

Projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje. Projekt je 2017. godine postavljen na ovoj lokaciji uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, a koliko je poznato, nitko na svijetu osim Hrvatske nema križni put na dnu mora.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Portal Gorgonija.com ističe kako su na dubini od četiri do osam metara postavljena 52 kipa raspoređena na 14 postaja Križnog puta, a kraj svake postaje nalazi se i kamena ploča s rednim brojem, kao i tekstom na engleskom jeziku.

Na dubini od deset metara nalazi se impozantan kip Isusa Krista veličine osam metara koji simbolizira Uskrsnuće. Budući da je riječ o maloj dubini na kojoj se nalaze kipovi, lokacija je pogodna za sve ronioce, od onih na dah do scuba kategorija.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Skulpture su izrađene od ekološkog betona, u prirodnoj ljudskoj veličini, a budući da su pod morem već neko vrijeme, “zarobili” su ih morski organizmi koji su cijeloj vizuri dali posebnu, mističnu, ali živu sliku.

Foto: Luka Kolovrat i Ante Kukavica Fedor/Gorgonija.com

Još jedna zanimljivost ove jedinstvene podmorske lokacije je da su svi kipovi unikatni i ručno rađeni bez kalupa. Ronioci preporučuju da se u posjet podmorskom križnom putu ide kada nije južina, budući da su kipovi okruženi pijeskom pa za vrijeme južine dolazi do zamućenja mora i slabije vidljivosti.

Više informacija o lokaciji možete dobiti na www.blue-nautica.com.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatska dobila prvi Križni put pod morem – jedinstven u svijetu