1 min. čitanja

Hrvatska dobila prvi Križni put pod morem – jedinstven u svijetu

MARINA/TROGIR – Hrvatska je od danas bogatija za još jednu atrakciju, a radi se o projektu „Križni put pod morem“ koji je jedinstven u svijetu. Pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, u Općini Marina postavljena je 1. postaja križnog puta na morsko dno, s betonskim figurama u prirodnoj veličini, na dubini do 10 metara u uvali Jelinak.

Photo: Diving Centre Blue Nautica / PR

Projekt „Križni put pod morem“ (Via crucis, Underwater museum) osmislili su Joško Kandija, vlasnik škole ronjenja Blue Nautica iz Trogira i i Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje. „Ponosan sam i sretan što smo krenuli s realizacijom projekta. Želim naglasiti kako je naša zamisao otpočetka bila da ovaj muzej pod morem bude za sve: za ronioce, ali i one koji to nisu. Upravo zato su figure postavljene na dubini od 4 do 10 metara i stoga pozivam sve da dođu u uvalu Jelinak i uživaju u ovom jedinstvenom projektu u Hrvatskoj“, rekao je Joško Kandija.

Photo: Diving Centre Blue Nautica / PR

Do kraja rujna 2017. godine planira se izraditi cjelokupan križni put, što uključuje svih 14 postaja križnog puta, odnosno pedeset skulptura u prirodnoj veličini, koje će biti položene na morskom dnu. Uz to, Kandija je istaknuo kako je plan u mjesecu ožujku 2018. godine, prije Uskrsa, postaviti veliki kip Isusa Krista visine oko 9 metara, koji bi se nalazio na dubini od 18 metara i obilježavao 15. postaju Križnog puta. Također, plan je reflektorima osvijetliti cijeli podvodni muzej, kako bi se moglo roniti i vidjeti križni put i po noći, što će svakako biti još jedna atrakcija i posebnost podmorskog muzeja, priopćili su organizatori.

R.I.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.