1 min. čitanja

Hrvatska ulazi u Schengen!

Hrvatska ulazi u Schengen!
Foto: Wikimedia / Morski HR

Jednoglasnom odlukom na sastanku ministara unutarnjih poslova država članica u Bruxellesu Hrvatska postaje 27. članica schengenskog prostora i 1. siječnja 2023. godine ukidaju se granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima, a na proljeće u zračnim lukama.

Ministri unutarnjih poslova 22 države članice EU koje su ujedno i članice Schengena donijeli su u četvrtak konačnu odluku  o “punoj primjeni schengenske pravne stečevine u Republici Hrvatskoj”, što znači ukidanje graničnih kontrola prema šengenskom prostoru.

Istodobno, Bugarska i Rumunjska na istom sastanku nisu dobile zeleno svjetlo. Austrija je bila protiv primitka obje zemlje, a Nizozemci protiv Bugarske.

Schengenski prostor čini 26 država, uz 22 članice EU-a, tu su još Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn. Od 1. siječnja pridružit će im se i Hrvatska.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenija u jednostranoj izjavi o ulasku Hrvatske u Schengen spominje morske granice, Hrvatska odgovorila
Slovenija i Hrvatska su po pristupanju Hrvatske šengenskom području svaka pripremile svoju jednostranu izjavu o arbitražnoj presudi. Slovenija u izjavi, po neslužbenim informacijama, naglašava da je granica između dviju država određena arbitražnom presudom, doznaje N1 Slovenija. Hrvatska pak, u svoj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.