2 min. čitanja

Hrvatska seizmološka služba bit će jedna od najbolje opremljenih u Europi

Hrvatska seizmološka služba bit će jedna od najbolje opremljenih u Europi
Foto: HSZ / Wikimedia

Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a provodi projekt CROSSNET u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Jedan od osnovnih ciljeva projekta CROSSNET je postavljanje 95 novih seizmoloških postaja diljem Hrvatske radi poboljšanog praćenja seizmičnosti u Republici Hrvatskoj. A zahvaljujući sredstvima Europske unije, naša seizmološka služba postat će jedna od najbolje opremljenih u Europi.

- Postaje će biti opremljene najkvalitetnijim mjernim instrumentima, odnosno seizmometrima, akcelerometrima, akcelerografima i digitalizatorima podataka. Njihova zadaća će biti kontinuirano bilježenje i pohranjivanje podataka o gibanju tla te prijenos do centralnog sustava u Operativnom centru Seizmološke službe RH”, napisali su u priopćenju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Objašnjavaju kako geološka raznolikost Hrvatske, od aluvijalnih naslaga do krša, čini posao postavljanja seizmoloških postaja izazovnijim te da različite vrste podloga zahtijevaju različit pristup postavljanju seizmoloških postaja.

Foto: PMF/N1

-  Stoga nije moguće odabrati iste načine postavljanja kao ni postaviti iste vrste uređaja na svim lokacijama. Potrebna je jedna vrsta uređaja za postavljanje u bušotinama kako bi se maksimalno smanjio površinski šum na terenima sjeverne Hrvatske, Slavonije i Baranje, druga vrsta uređaja koja će se postavljati na izgrađene objekte seizmoloških postaja u gorskim i primorskim područjima naše zemlje te posebna vrsta uređaja koja se može postaviti na dno našeg Jadranskog mora - objašnjavaju.

Također, kako pišu u priopćenju, osim navedenog, u sklopu projekta nabavljaju se profesionalni sustavi za prikupljanje i obradu podataka, s ciljem potpune automatizacije i integracije sa sustavom Civilne zaštite.

- Upravo nam je stigla prva pošiljka, 18 paleta, odnosno oko tri tone vrijedne opreme koja će nam pomoći pratiti seizmičnost u RH – 100 akcelerografa, 120 digitalizatora, 20 seizmografa, 220 GPS antena, i 100 zaštitnih kutija (pričuvno napajanje i prenaponska zaštita) - pišu iz PMF-a.

Dodaju kako je projekt u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije a vrijedan je 82.000.000,00 kn odnosno 10.883.270,29 EUR bez PDV-a te ističu kako se navedenom opremom osigurava jedna od najbolje opremljenih seizmoloških službi u Europi, prenosi N1.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.