1 min. čitanja

Hrvatska protjerala srpskog diplomata

Hrvatska protjerala srpskog diplomata
Foto: Wikimedia

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izrazilo je žaljenje zbog odluke Srbije da prvog tajnika u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu proglasi nepoželjnom osobom. Riječ je o Hrvoju Šnajderu za kojeg je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova reklo da je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi. Pojedinosti nisu objavili. No srbijanski mediji javljaju da je riječ o sumnji na špijunažu i vrbovanju za suradnju s hrvatskom obavještajnom službom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je odreagiralo je žurno na ovaj potez - recipročnom mjerom.

- Sukladno čl. 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, odlučili smo da savjetnik srbijanskog veleposlanstva u Zagrebu, gospodin Petar Novaković da se proglasi personom non grata na području RH. Nota je prije desetak minuta uručena veleposlanici Srbije.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman na konferenciji za medije je govorio o protjerivanju hrvatskog diplomata iz Srbije.

- Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno", rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomata, prvog tajnika veleposlanstva Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera. 

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru. 

- Odlučili smo da se savjetnik veleposlanstva Srbije u Hrvatskoj proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena veleposlanici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH - rekao je Radman.

Kazao je i kako odbacuju osnove po kojima je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

- Hrvatskom veleposlaniku nije dan razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće - kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbana za špijunažu rekao je: 

- Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partjeri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.

- Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno - rekao je Radman.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//