2 min. čitanja

Hrvatska prihvatila predsjedanje Forumom europskih obalnih straža

Hrvatska prihvatila predsjedanje Forumom europskih obalnih straža
Foto: EU Parlament

ZAGREB – Hrvatska je Vlada na sjednici u četvrtak prihvatila Odluku o predsjedanju Republike Hrvatske Forumom europskih obalnih straža od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2021. Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić kazao je da Forum europskih obalnih straža djeluje kao organizacija na dragovoljnoj osnovi, u kojoj sudjeluju predstavnici nositelja funkcija obalne straže država članica EU-a i Schengena, te predstavnici agencija EU-a.

– Zadaće Foruma su razmjena informacija, unaprjeđenje suradnje, zajednička obuka te implementacija zakona u svrhu borbe protiv sigurnosnih izazova u području zaštite granica, sigurnosti plovidbe, traganja i spašavanja, zaštite morskog okoliša i nadzora ribarstva. Predviđeno preuzimanje predsjedanja Forumom bilo bi od rujna 2020. godine do rujna 2021. godine – kazao je Tomislav Ivić.

Pritom je naglasio da je predsjedanje Forumom od iznimne važnosti jer se unaprjeđuje nacionalna sposobnost zaštite prava i interesa Republike Hrvatske i Europske unije na moru te ujedno predstavlja unaprjeđenje sustava domovinske sigurnosti kroz sinergiju državnih tijela.

Što je Forum europskih obalnih straža?

Osnovan 2009. godine, Forum europskih obalnih straža je samostalan, neovisan, neobvezujući i nepolitički forum, kojem se pristupa dragovoljno i čiji su članovi 25 država članica Europske unije i države schengenskog prostora te institucije i agencije Europske unije s nadležnostima u provedbi funkcija obalnih straža.

Ciljevi Foruma su unaprjeđenje razmjene podataka i jačanje povjerenja među članicama, unaprjeđenje međunarodne, međuresorne i međuagencijske suradnje, kao i zajednička obuka te implementacija propisa iz područja funkcija obalne straže, poticanje prepoznavanja zajedničkih rješenja kroz razmjenu najboljih praksi i promidžba razvoja zajedničkih operativno-tehničkih standarda i obučnih procedura.

Zadaće Foruma su razmjena informacija, unaprjeđenje suradnje za nadzor granica na moru, sigurnost plovidbe, traganje i spašavanje, zaštita morskog okoliša, borba protiv krijumčarenja ljudi, narkotika i imovine te nadzor ribarstva te razvoj i unaprjeđenje zajedničkih projekata.

Hrvatska svojim predsjedanjem kani pozicionirati i jačati svoju ulogu u Europskoj uniji, aktivno sudjelovati u unaprjeđenju suradnje država članica u zaštiti pojedinačnih i zajedničkih interesa na moru, podići razinu spremnosti u provedbi zajedničkih koordiniranih aktivnosti i operacija na moru unutar i izvan granica Europske unije te promovirati nositelja funkcija obalne straže te Republike Hrvatske u cjelini kao pomorske države s uređenim sustavom pomorske sigurnosti i kao sigurne turističke destinacije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.