3 min. čitanja

Hrvatska namjerava sanirati velike gubitke u vodoopskrbnom sustavu!

Hrvatska namjerava sanirati velike gubitke u vodoopskrbnom sustavu!
Foto:Pexels

Hrvatska je koncem prošle godine i dalje kroz cijevi gubila više od 50% pitke vode. Ovo je alarmantno iz ekološke perspektive, ali i iz perspektive običnih građana kojima rastu računi.

Možemo kriviti cijevi i infrastrukturu, sve prošle Vlade zajedno i još mnogo toga, no činjenice ostaju iste. A one kažu da Hrvatska gubi previše pitke vode, pa je svakako lijepo za čuti da Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja nešto napokon planira napraviti po pitanju održivosti vodoopskrbnog sustava.

Možda je to nešto ovoga puta i konkretno jer čitajući brojke koje stižu iz Ministarstva vidimo kako ponosno izjavljuju da su od 2018. godine zajedno s Hrvatskim vodama u sanaciju gubitaka vode uložili i realizirali 67 milijuna eura.

Četiri godine poslije gubitci, po pisanjima vodećih nacionalnih medija i dalje prelaze 50% pa se logično upitati u koje su cijevi uloženi svi ti milijuni i koliko mora da se onda vode gubilo prije 2018.godine. Vjerojatno 100% pa je dobro da je građanima iz slavina diljem zemlje uopće išta izlazilo.

Foto:MINGOR

Kako god bilo službeni podaci kažu kako su se ti milijuni ulagali u izgradnju koncepcijskih rješenja, ugradnju nadzorno upravljačkog sustava i pojedinačne projekte sanacije, a do kraja ove godine traje i novo ulaganje u gubitak hrvatske vode u vrijednosti od 600 tisuća eura. Projekt je naravno financirala EU, a provodila Svjetska banka u suradnji s Europskom komisijom.

Kako bi se ustanovilo jesu li oni imali više sreće u "začepljivanju" rupa u hrvatskim cijevima danas je tako održana i završna konferencija na kojoj su trebali biti predstavljeni rezultati projekta uz prigodni ručak na kraju. Nije poznato hoće li se uzvanicima voda posluživati iz slavine ili će se ipak odlučiti za flaširanu opciju, iako održivi razvoj nekako sugerira na upotrebu slavine. U svakom se slučaju nadamo kako im se pola te vode negdje putem neće zagubiti.

Car je gol

A sad podaci koje ste čekali - rezultati projekta vrijednog stotine tisuća eura koji je započeo još polovicom 2022. godine, a završava za nešto više od mjesec dana. Svi koji ste čekali rezultate, moramo vas razočarati, ali ih nećete dočekati jer sve što su uzvanici zabrinuti za gubitke hrvatske vode zaključili je sljedeće:

- Voda je ključan preduvjet za život na nekom prostoru - informirao je javnost znanjem oboružan ključni čovjek hrvatskog gospodarstva i održivog razvoja, ministar Davor Filipović

Foto: MINGOR

- Ovaj će ambiciozni plan smanjiti hrvatske gubitke pitke vode s 50% na euro prosjek od 25%, informirao je javnost ministrov stručni PR tim

- Suše i nedostatci vode u ljetnim mjesecima utjecali bi na hrvatsko gospodarstvo i turizam - pronicljivo zaključuje Jehan Arulpragasam, direktor Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj

- Tek nas je ruska invazija na Ukrajinu naučila da trebamo čuvati vodu - objasnila je javnosti (koja prije ruske invazije na Ukrajinu to nije znala) Natalie Berger iz Europske komisije

Iz izjava uzvanika tradicionalno nije jasno ama baš ništa, niti imamo brojke na koje se možemo osloniti, niti konkretnih rokova, no uvjereni smo kako je ručak ipak poslužen. Nije doduše poznato jesu li i oni poput curice iz Slavonskog broda na njemu zahvalili premijeru Plenkoviću.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.