Hrvatska maritimna baština u francuskom gradiću Marseillanu

MARSEILLAN – Hrvatska je kao počasni  i jedini inozemni gost gost sudjelovala na festivalu Ecsale  a Marseillan, udruge Palagruza i Cronaves svojim bogatim programom predstavile su hrvatsku maritimnu baštinu.

Festival mora u Marseillanu trajao je od osmog do desetog travnja, a okupio je desetak  sudionika predstavnika svojih tradicijskih brodova i zanata, predstavnika lokalnih proizvođača vina, sira i kamenica, a sve je popratila glazba, putujući trio iz Kalabrije i marseillanska limena glazba.

Marion Vindel iz ureda gradonačelnika Marseillana rekla je kako joj je vrlo drago što je hrvatska sudjelovala, a posebno je pohvalila radionice brodogradnje udruge Palagruza.

– Kako je ovo novi festival, bilo je izazovno organizirati sve, no iznimno nam je drago što smo ugostili naše prve inozemne goste.

Foto: Velimir Bešić

Radionice brodogradnje pobudile su veliki interes najmlađih stanovnika Marseillana i okolnih sela. Udruga Palagruza održala je radionicu gradnje gundule pod vodstvom Tea Lovrića, djeca su tijekom radionice sastavljala gundulu i stjecala osnovna znanja brodogradnje, a posebno ih je uveselilo kad je jedna takva gundula zaplovila Marseillanskom lukom.

Udruga Palagruza u Komiži je pronašla gundulu staru oko sto godina koju je dao izraditi prvi vlasnik tvornice za preradu ribe Mardešić. Nasljednici su gundulu čuvali godinama, a udruga Palagruza je brodicu dokumentirala i izradila replike na kojima se djeca uče brodogradnji i veslanju.

Osim gundula, udruga Palagruza dovela je i sandulu, ribarski brod duljine 4-5 metara i blago nagnutih bočnih stranica te ravnog dna, a služio je za plovidbu i ribarenje u blizini komiške vale.

Foto: Velimir Bešić

Na sandulama se uglavnom veslalo i to sjedeći, stojeći ili po gondolijersku, s krme s jednim veslom, no na sandulama se nekad i jedrilo i to koristeći jedro s dvije lantine. Udruga Palgruza opremila je sandulu jedriljem, a u sklopu radionica i sveukupne prezentacije u Marseillanu joj je dignuto jedro.

Posjetitelji festivala mogli su uživati i u izložbama fotografija Velmira Bešića i Borisa Kragića, ali i dobiti sve potrebne i zanimljive informacije o našoj maritimnoj baštini.

Zanimljivost festivala bilo je i natjecanje u otvaranju kamenica, u kojem se okušao član udruge Palagruza, Mate Stanojević.

Foto: Velimir Bešić

Impresivno je bilo vidjeli teglenicu Tourmente čija je posada unutrašnjost broda pretvorila u izložbeni prostor i šank za degustaciju domaćih proizvoda. Pažnju je plijenila i džunka, kineski drveni jedrenjak s četiri jarbola.

Po završetku ovog festivala, Palagruza se uputila u Sete gdje će idućih sedam dana suejdlovati na poznatom festivalu Escale a Sete.

Dora Čukušić

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Hrvatski tradicijski brodovi s posadama u Francuskoj na festivalu maritimne baštine