1 min. čitanja

Hrvatska je na listi zemalja koje pomorce prepoznaju kao ključne radnike

Hrvatska je na listi zemalja koje pomorce prepoznaju kao ključne radnike
Foto: Youtube/Screenshot

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je krajem siječnja ove godine prema Međunarodnoj pomorskoj organizaciji (IMO) uputilo zahtjev za uvrštavanje pomoraca na listu ključnih radnika među zemljama članicama, službeno je za Morski HR potvrdilo resorno Ministarstvo.

Slijedom ovog zahtjeva Međunarodna pomorska organizacija je izvijestila Ministarstvo kako je Republika Hrvatska uvrštena na listu zemalja koje su prepoznale pomorce kao ključne radnike.

Uzimajući u obzir respektabilan broj hrvatskih pomoraca u međunarodnoj plovidbi, uvrštavanjem Republike Hrvatske na listu država koje prepoznaju pomorce kao ključne radnike daje se doprinos u olakšavanju akutnih i trenutnih poteškoća s kojima se pomorci diljem svijeta trenutno suočavaju, prvenstveno u odnosu na nemogućnost organizacije smjena posade i repatrijacije pomoraca, priopćava Ministarstvo mora.

– Mnoge su države odgovorile na globalnu krizu uzrokovanu COVID-19 pandemijom nametanjem mjera koje ograničavaju putovanja i time stvaraju značajne poteškoće u redovnom poslovanju čitave svjetske brodarske industrije.

Prepoznavanjem pomoraca kao ključnih radnika, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture daje izravnu podršku pomorcima u ova teška vremena kada se cijela brodarska industrija bori sa izazovima koje je nametnula kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom ovoj gospodarskoj grani.

Od početka krize Republika Hrvatska je posebnu pažnju posvetila zaštiti hrvatskih pomoraca u svijetu, usvojivši niz izvanrednih mjera za pomorce, a uzimajući u obzir sve preporuke krovne Međunarodne pomorske organizacije.

Ipak, ozbiljan iskorak u ovim nastojanima na međunarodnoj razini je ostvaren usvajanjem UN rezolucije u prosincu 2020. godine koja poziva države da pomorce prepoznaju kao ključne radnike, koju je Republika Hrvatska pozdravila i u potpunosti podržala.

Stoga, usvojenom UN Rezolucijom i provedbom iste od strane ovog Ministarstva vjerujemo da je stvoren snažan alat u osiguravanju sigurne budućnosti pomorske industrije i nastavku globalnog opskrbnog lanca, a poglavito u odnosu na pomorce i njihove životne i radne uvjete na brodu – stoji u pojašnjenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora proglasilo pomorce ključnim radnicima u Republici Hrvatskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.