2 min. čitanja

Hoće li se zbog Schengena zaoštriti granica s Bosnom i Hercegovinom?

Hoće li se zbog Schengena zaoštriti granica s Bosnom i Hercegovinom?
Foto: Google Street View / Screenshot

Ulazak Hrvatske u Schengen o kojem je jučer donesena konačna odluka Europske unije donosi mnoge promjene, među kojima je ukidanje graničnih prijelaza. Što se sve mijenja, za RTL je pojasnio glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Ukidaju se 73 granična prijelaza, više neće biti rampi

Milina je kazao kako ulaskom Hrvatske u Schengen RH preuzima kontrolu schengenske granice, a ne kao do sada vanjsku granicu EU.

- Preuzimamo potpunu kontrolu za cijelu Europsku uniju, za prostor Schengena, na unutarnjim granicama se ukidaju granične kontrole koje sada postoje - naglasio je.

Kaže da neće biti kontrola kao do sada za Sloveniju i Mađarsku te da se ukidaju ukupno 73 granična prijelaza. Kazao je kako postoji mogućnost unutarnjih kontrola, što znači da zemlja u određenom periodu može ponovno uspostaviti unutarnju kontrolu, no da to vrijedi za posebne razloge ugrožavanja sigurnosti.

- Povremene kontrole su kompenzacijske mjere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija. Nije to stvar da nitko nikoga neće kontrolirati, ali se to neće raditi kao sada, neće biti kontrole na graničnim prijelazima - kazao je Nikola Milina za  RTL.

Što se tiče policajaca koji su do sada radili na graničnim prijelazima i hoće li se micati sve kućice na granicama kaže:

- Mi se već dugo pripremamo za ovu odluku i za potpunu primjenu Schengena. Već su određeni zakoni i uredbe u pripremi i pripremili smo točno za svakog policajca individualno. Neki će se vratiti na vanjsku granicu jer otamo gravitiraju, a neki će raditi na tzv. kompenzacijskim mjerama. Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostavit će se slobodan koridor za nesmetano kretanje.

Vanjske granice

Kazao je da hrvatska granična policija već koristi najmoderniju opremu pa 1. siječnja neće stići nikakva nova oprema na vanjskim granicama, no da za sve države članice Schengena iz EU periodički stižu nova oprema i novi informacijski sustavi.

Što se tiče onih koji nakon 1. siječnja idu na skijanje u BiH, Milina govori kako će granicu prolaziti kao i sada, i državljani EU i trećih zemalja.

Osvrnuo se posebno na vanjske granice EU sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom.

- Gdje ima većih infrastrukturnih uvjeta bit će bolja protočnost, neće biti strožih kontrola, od ulaska u EU primjenjujemo stroga pravila, a sada imamo kapacitete da čuvamo vanjske granice Schengena - rekao je.

Istaknuo je na kraju da 26. ožujka počinje primjena i u zračnim lukama, a to znači da ćemo putovati unutar Schengena kako danas putujemo iz Zagreba do Splita ili Dubrovnika, nema graničnih kontrola, ali ima sigurnosni pregled, zaključio je.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.