2 min. čitanja

HOĆE LI INDIJA SPASITI SVIJET?! Na smotri ratnih flota zajedno "treniraju" Amerikanci, Rusi i Iranci. Kinezi nisu pozvani!

HOĆE LI INDIJA SPASITI SVIJET?! Na smotri ratnih flota zajedno "treniraju" Amerikanci, Rusi i Iranci. Kinezi nisu pozvani!
Foto: Screenshot/YouTube

Trajanje 12. pomorske smotre MILAN 2024 je od 19. do 27. veljače, a domaćin je indijski grad Visakhapatnam. Uz sve moćniju indijsku mornaricu "morske mišiće" će pokazati Japanci, Amerikanci, Australci, Francuzi, ali i Rusi te Iranci!

Ovaj nevjerojatan popis gostiju potvrđuje da se ovdje ne radi samo o običnoj vojnoj vježbi već o diplomatskom događaju na moru i događaju kojim Indija pokušava sebe predstaviti kao faktor globalne stabilnosti i sigurnosti.

U svjetlu svjetskih tenzija i ratnih sukoba, konkretno američke uključenosti u rat u Ukrajini te iranske uloge u naoružavanju Huta koji i dalje nemilosrdno ciljaju zapadne trgovačke brodove u Crvenom moru, zaista zvuči nestvarno da će se na vojnoj vježbi sresti američki, ruski i iranski ratni brodovi i mornari na njima.

Amerikance će konkretno predstavljati USS Halsey, Irance IRIS Dena, a Ruse krstarica Varyag, piše Navy Recognition.

Zanimljivo je i kako na ovogodišnjoj smotri sudjeluje rekordan broj zemalja, njih preko 50, no Kinezi nisu pozvani pa su "de facto" postali pomorska "persona non grata". Kineska je sve agresivnija pomorska politika za indijske miroljubive napore izgleda ipak "too much", pa trenutno najveća svjetska ratna flota neće poslati svoje predstavnike na ovaj pomalo bizaran, ali svakako dobrodošao, svjetski mornarički summit.

Foto: Screenshot/YouTube

Nevjerojatne se stvari događaju u današnjem svijetu, pa tako osim susreta Amerikanaca, Rusa i Iranaca u Indiji, svjedočimo da jedan Vijetnam pozdravlja prisutnost američke ratnu flotu zbog sve agresivnije kineske politike. Za Filipine se ne čudimo, ali kada "komunistički" Vijetnam, koji s Amerikancima dijeli i "zanimljive" povijesne odnose, pozdravlja prisutnost američkih razarača u Južnom kineskom moru onda znate da su kineske namjere susjedima zastrašujuće.

S druge strane i američki odnosi često počnu na krivu nogu pa se slijedom okolnosti pretvore u nešto drugo. Pogledajte samo Japan s kojim također dijele "zanimljive" povijesne odnose, a danas im je jedan od najvjernijih saveznika.

Predstavlja li Indija zaista toliki vojni i diplomatski autoritet da osigura mir na morima, ali i kopnima diljem svijeta i slobodno kretanje brodova? Postoji li zaista volja da se pronađe zajednički jezik u sve agresivnijem svijetu ili je na djelu samo jedan neukusni maskenbal na valovima i preludij u ozbiljnije sukobe?

Na vježbi MILAN 2024 prezentirat će se najnovija tehnološka dostignuća u obrani od zračnih napada, djelovanja protiv podmornica, protiv drugih ratnih brodova, najnovija manevarska znanja te tehnike opskrbe. Prva multilaternalna pomorska vježba MILAN u Indiji je održana 1995. godine u znatno drugačijem geopolitičkom okruženju.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.