HNB za konferenciju u Dubrovniku u potrazi za hotelom s 5 zvjezdica

DUBROVNIK - Hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada, soba s pogledom na more, ručak i večera na otvorenom,  140 boca domaćeg kvalitetnog vina - zahtjevi su HNB-a za konferenciju koju organiziraju u svibnju.  

Nije beg cicija kada je u pitanju Hrvatska narodna banka i ekonomska konferencija koja se u svibnju održava u Dubrovniku. Za stotinu odabranih tražili su veliki luksuz koji zadovoljava samo jedna grupacija. Je li to kršenje zakona o javnoj nabavi, netransparentnost ili nešto treće?

Soba s pogledom na more, hotel s pet zvjezdica, najviše pet minuta pješice od Starog grada! Ne ovo nije oglas, već zahtjevi HNB-a za konferenciju, koju organiziraju u svibnju na krajnjem jugu.

Traženo plaćaju 100.000 eura putem javne nabave. No, uvjete zadovoljava samo jedna hotelska grupacija, odnosno dva hotela istog vlasnika. Pa im je stigao i prigovor konkurencije.

- HNB nije nikada pogodovao niti jednom ponuditelju pa tako ni u ovom postupku javne nabave. Hrvatska narodna banka se ne financira sredstvima iz Državnog proračuna, već se, temeljem Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci, samostalno financira iz prihoda koje ostvaruje obavljanjem zakonom utvrđenih poslova - priopćili su iz HNB-a.

Također naglašavaju da su ove godine, za razliku do prijašnjih, čak smanjili troškove jer nema posredovanja turističke agencije. Potencijalni budući domaćini ovaj slučaj ne žele komentirati. Kažu, politika kuće. A što kaže Grad Dubrovnik?

- Ne bih rekao da se radi o namještanju natječaja. Pitanje je tko uopće može u sezoni osigurati taj broj soba iako po meni se za to ne bi trebali primjenjivati sustavi javne nabave u odnosu na booking - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Konferencija će se održati od 24. do 28. svibnja, samo nekoliko dana prije početka službene sezone - 1. lipnja.

Neovisno o smještaju, za stotinjak hrvatskih i stranih ekonomskih eksperata u Dubrovniku se sprema pravi crem de la crem! Jer HNB-ovci su poželjeli ručak i večeru na otvorenom, kao i 140 boca domaćeg kvalitetnog vina! Ako se pita poznatu dubrovačku odvjetnicu Viktoriju Knežević, vidi se iz aviona da se navija za jednu stranu.

- Naša Narodna banka se ponaša kao da je narodna banka Švicarske ili pak Izraela - oni to ne mogu i ne smiju - smatra dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević.

Lani se ispostavilo da im kongresne dvorane i smještaj na različitim lokacijama predstavljaju preveliki organizacijski izazov pa su se ove godine odlučili za jedan hotel, piše Danas.hr.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovnik ipak nije najskuplji grad u Hrvatskoj?
Na stranici koja analizira troškove života u gradovima diljem svijeta neočekivano se ispred Dubrovnika našao - Zadar! Kada su u pitanju troškovi života u gradovima diljem Hrvatske, na prvom mjestu nisu ni Dubrovnik ni Zagreb, već - Zadar. Nedavno je stranica Numbeo, koja analizira troškov…