1 min. čitanja

HEP najavio nova pravila za obračun struje

HEP najavio nova pravila za obračun struje
Foto: Pixabay/Ilustracija

HEP uvodi nekoliko promjena vezanih uz mjesečni obračun struje, bez obzira na njihovog opskrbljivača. Promjene su posljedica obveza iz Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom, koje je nedavno usvojila HERA.

Nekoliko je novosti. Prva od njih je promjena broja akontacijskih računa, prema kojem se kupcima više neće slati 6, već 5 uplatnica sa dospijećem 5-og u mjesecu za prethodni mjesec.

Druga novost je da se obračun (dugovanje) za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije.

Treća novost je da će iznosi akontacija biti različiti po mjesecima unutar polugodišnjeg obračunskog razdoblja, a njihov ukupan zbroj temeljit će se na potrošnji adekvatnog prethodnog polugodišnjeg obračunskog razdoblja, kao i do sada, navode u HEP-u.

Svaki kupac može zatražiti i promjenu modela obračuna i to na principu tri modela predviđene potrošnje – Opći model, Sezonski model i Linearni model. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca, a ove promjene odnosit će se na 1,43 milijuna kućanstava u Hrvatskoj.

Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS. Inicijalno se svi kupci svrstavaju u takozvani Opći model koji podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja. Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno o karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a, poručuju iz HEP-a.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Kućanstva se moraju pripremiti na ono što ih čeka od 1. listopada, cijene su dosad bile ‘mila majka‘
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.