2 min. čitanja

Grupa plivača uznemiravala jato dupina

Grupa plivača uznemiravala jato dupina
Foto: Unsplash

HAVAJI - Plivače koji su prekršili zakon tako što su uznemiravali dupine, na obali je dočekala policija.

Uznemiravanje dupina od strane 33 plivača u moru kod Havaja snimljeno je dronom te su prijestupnici na obali dočekani od strane policije.

Naime, plivači su prekršili savezni zakon koji zabranjuje ljudima i brodovima da se približavaju dupinima na udaljenost manjoj od 50 metara. Pravilo je na snazi od 2021. godine, a donijela ga je Nacionalna uprava za oceanografiju i atmosferu u skladu sa Zakonom o zaštiti morskih sisavaca. Odnosi se na morsko područje unutar 2 milje od obale glavnih havajskih otoka.

Zakonom je također zabranjeno hranjenje sisavaca kako se životinje ne bi na to naučile i tako im se poremetilo prirodne insktinkte za traženjem hrane. Interakcija s ljudima tijekom dana može, osim toga, poremetiti ciklus odmora dupina, prenosi Gizmodo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Susret kakav se ne zaboravlja
Znatiželjni i zaigrani dupin roniocu je uvelike uljepšao dan, a snimka je oduševila korisnike društvenih mreža diljem svijeta. Dražesni dupin, vidljivo raspoložen za druženje i igru, uživao je u društvu ronioca koji je susret uspješno snimio i podijelio snimku na društvenim mrežama. Uživa…
Znate li kako spavaju dupini?
S obzirom da žive u moru, dupini mogu udahnuti zrak samo onda kad su na površini, stoga moraju uvijek biti pri svijesti. Zato dupini nikad ne spavaju već uvijek odmaraju samo jednu polovicu mozga, pojašnjava Institut Plavi svijet iz Velog Lošinja. Istovremeno, dok je jedna polovica mozga “isključe…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.