2 min. čitanja

Grlić Radman u Rimu: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe

Grlić Radman u Rimu: Hrvatska želi postati energetsko čvorište jugoistoka Europe
Foto: Twitter

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, na konferenciji „Mediterranean Dialogues“ u Rimu, rekao je kako Hrvatska želi postati energetskog čvorište jugoistoka Europe.

Grlić Radman je u Rimu sudjelovao na panelima o europskoj politici susjedstva te o globalnoj prehrambenoj krizi, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Na prvom panelu osvrnuo se na situaciju u jugoistočnoj Europi u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, naglasivši kako Hrvatska snažno podupire očuvanje stabilnosti u regiji kroz sveobuhvatnu gospodarsku suradnju i politiku proširenja Europske unije i NATO-a, stoji u priopćenju.

Grlić Radman je naglasio kako Hrvatska, s obzirom na svoj geopolitički položaj i postojeću energetsku infrastrukturu, s tendencijom tehnološkog osnaživanja, želi postati energetsko čvorište ovog dijela Europe i šire.

Projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran

U tom kontekstu izdvojio je projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran na kojem surađuju Hrvatska, Italija i Slovenija.

Na panelu o prehrambenoj krizi ministar je istaknuo važnu ulogu Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) i Ujedinjenih naroda u borbi protiv te krize, naglasivši da je trenutna razina nesigurnosti hrane izravna posljedica učinaka pandemije koronavirusa na svjetsko gospodarstvo, poremećaja opskrbnih lanaca, ekstremnih vremenskih uvjeta i oružanih sukoba, posebno ruske invazije na Ukrajinu, stoji u priopćenju.

- Čak i prije ruske invazije, Globalno izvješće o krizama povezanima s hranom procjenjivalo je da se oko 200 milijuna ljudi u više od 45 zemalja suočava s visokom razinom nesigurnosti hrane i da im je potrebna hitna pomoć. Ruski napad na Ukrajinu dramatično je pogoršao situaciju diljem svijeta povećavajući glad, siromaštvo i nestabilnost s globalnim posljedicama, uključujući i ovdje, na Mediteranu - rekao je Grlić Radman i pozvao na prilagodbu svjetskih prehrambenih i energetskih sustava kako se više ne bi mogli koristiti kao oružje ili sredstvo ucjene.

Grlić Radman se na marginama konferencije susreo s talijanskim kolegom Antoniom Tajanijem te s libanonskim kolegom Abdullahom Bouom Habibom.

Ministar je pritom najavio projekt Hrvatske koji se pokreće u suradnji s UNICEF-om za izgradnju nekoliko igrališta prilagođenih djeci s poteškoćama u razvoju u Libanonu, zaključuje se u priopćenju.

Izvor: Hina/Vlada

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.