Greenpeace Hrvatska: "Potpiši peticiju! Ne dozvoli da Ivana D potone u zaborav!"

"Pridruži svoj glas zahtjevu Vladi Republike Hrvatske da naloži Ini hitno i nedvosmisleno uklanjanje potonule konstrukcije platforme Ivana D s dna Jadranskog mora!", pozvali su na još jednu akciju iz Greenpeace-a.

Početkom prosinca 2020. potonula je Inina odobalna plinska platforma Ivana D. Tri godine kasnije, stotine tona teška čelična konstrukcija još uvijek se nalazi na morskom dnu, u relativno plitkim vodama sjevernog Jadrana. Cijelo to vrijeme, nadležno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ne obavještava javnost redovito i transparentno o ovom slučaju.

Ministarstvo gospodarstva o opasnosti potonule platforme: “Planiramo rudarsku likvidaciju u 2022. godini!” | | Morski HR
Ozbiljne optužbe koje su proteklih dana procurile u javnost, ozbiljno su alarmirale ekološke udruge, pa čak i neke europske institucije, no ne i one nadležne u Republici Hrvatskoj. Podsjetimo,

Rješenjem iz rujna 2021. Državni inspektorat RH naredio je izvlačenje potonule konstrukcije u roku godine dana, a slično mišljenje zauzela su pojedina nadležna državna tijela uključujući i Ured pučke pravobraniteljice. Unatoč tome, Ministarstvo i dalje tolerira trenutno stanje, čime Ina dobiva na vremenu.

Ina, uz blagoslov Vlade ulaže u nove bušotine, na štetu klime i okoliša, dok perfidno štedi na uklanjanju svog otpada iz mora. S obzirom na preostalih 19 odobalnih plinskih platformi te, prema najavama, još devet planiranih, ovo je opasan presedan koji Jadran lako može pretvoriti u groblje Ininih plinskih platformi.

Stigao odgovor iz INA-e: “Naši roboti nadziru potonulu platformu, sigurnost uopće nije upitna!” | | Morski HR
Dvanaest dana trebalo je INA-i da nam odgovori na pitanje o navodnom zataškavanju informacije o teškim oštećenjima potonule platforme Ivane D, kojoj, kako je pisao Nacional, prijeti istjecanje i

Prema istraživanju javnog mnijenja iz lipnja 2023. koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, čak 74% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

- Tražimo od Vlade i Ine da se platforma Ivana D pod hitno izvadi iz našeg mora. Potpiši peticiju - poziva Greenpeace na svojim stranicama.

I.B.