2 min. čitanja

Grebenima kod Silbe dobro bi došlo čišćenje: "Ovdje se gnijezde vranci, pa bi im omogućili ljepši dom"

Grebenima kod Silbe dobro bi došlo čišćenje: "Ovdje se gnijezde vranci, pa bi im omogućili ljepši dom"
Foto: DIM20TM

Društvo istraživača mora 20.000 milja upozorilo je na zagađenje plastikom, ribarskim alatom i općenito ljudsko smeće na silbenskim Grebenima, tri otočića koja su se smjestila između Silbe, Ista i Premude - Zapadni, Srednji i Južni. Divlji, prirodni ali i izloženi raznoraznim utjecajima... Kako pod morem tako i na kopnu.

Visoki i strmi, prepuni škrapa i usjeka idealno su mjesto za gniježđenje morskog vranca, ali i u tim mjestima se zadržava naplavnim otpad i premda zadnje mjesto na kojem bi promišljali o akcijama čišćenja obale, Grebenima bi dobro došla jedna takva intervencija!

Kako bi i vrancima njihova gnijezda bila ljepši dom.

- U sklopu Co-Silba Reefs radimo na uspostavi osnove za dobro buduće upravljanje područjima ekološke mreže Silba-podmorje i Silbenski grebeni. Kroz rad s lokalnom zajednicom, ali i nadležnim državnim tijelima, cilj nam je uspostaviti učinkoviti sustav upravljanja zaštićenim područjima uz posebno snažnu suradnju s onima koji ta područja zovu "dom".Partneri na projektu su: Društvo 20000 milja i JU Natura Jadera Projekt se provodi uz financijsku potporu Pew Bertarelli Ocean Legacy fondacije putem natječaja za projekte male vrijednosti MedPAN-a.MedPAN-network - poručili su iz ove organizacije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

More oko silbenskih Grebena puno je olupina iz raznih razdoblja | | Morski HR
More oko Grebena pored Silbe puno je olupina brodova iz raznih razdoblja. Antički brod koji se istražuje desetljećima, vjerojatno jedan od najvećih otkrivenih na Jadranu, po svemu sudeći krije
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.