2 min. čitanja

Grčke kompanije za zagađenje okoliša kažnjene s 2 milijuna američkih dolara

Grčke kompanije za zagađenje okoliša kažnjene s 2 milijuna američkih dolara
Foto: Unsplash

SVIJET - Američki sud proglasio je krivima dvije tvrtke sa sjedištem u Grčkoj koje će morati platiti novčanu kaznu u visini 2 milijuna američkih dolara zbog neovlaštenog rukovanja opremom za sprječavanje zagađenja i neprijavljivanja opasnih uvjeta na rijeci Mississippi.

Dvije tvrtke, Empire Bulkers Limited i Joanna Maritime Limited, osuđene su zbog namjernog kršenja američkog Zakona o sprečavanju onečišćenja s brodova (APPS) te Zakona o sigurnosti luka i plovnih putova u slučaju broda Joanna, prenosi Pomorac.hr.

Naime, na ovom bulk carrieru od 33,717 dwt u ožujku 2021. godine u New Orleansu provedena je inspekcija, u kojoj je otkriveno da je neovlašteno modificirana oprema za sprečavanje onečišćenja i senzor za detektiranje sadržaja nafte u kaljužnoj vodi.

Utvrđeno je i da je knjiga evidencije goriva i ulja, koja je predočena američkoj obalnoj straži, krivotvorena kako bi se prikrila nezakonita ispuštanja.

Obalna straža je tijekom inspekcije također otkrila neprijavljenu sigurnosnu opasnost, odnosno “aktivno curenje ulja u strojarnici”. Utvrđeno je da su ugašeni važni sigurnosni uređaji i ventili, zbog čega je postojala velika opasnost od eksplozije.

Optuženi su se izjasnili krivima za kršenja Zakona o sprječavanju zagađenja s brodova i Zakona o sigurnosti luka i plovnih putova te priznali da je zatvaranje ventila i veliko curenje ulja u strojarnici predstavljalo opasne uvjete koji nisu prijavljeni obalnoj straži.

- Da je došlo do požara ili eksplozije u strojarnici, navedeni propusti mogli su rezultirati gubitkom života i zagađenjem - navodi se u zajedničkoj izjavi podnesenoj sudu.

Dvije grčke kompanije morat će platiti svaka 1 milijun dolara, uz uvjetnu kaznu od četiri godine, sukladno s propisima o zaštiti okoliša koji uključuje neovisne inspekcije brodova i nadzor.

Upravitelj stroja bulk carriera Joanna oslobođen je svih optužbi.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Uporno zagađuju more iako su za to već kažnjeni sa 60 milijuna dolara | | Morski HR
Američka kompanija za kružna putovanja Carnival Corporation & plc i njezina podružnica Princess Cruises, ponovno su kažnjeni - ovaj put s milijun dolara - zbog ponovnog kršenja uvjetne kazne koja
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.