2 min. čitanja

Gradu Zadru uručena dva ugovora za otoke

Gradu Zadru uručena dva ugovora za otoke
Foto: Depositphotos

ZADAR - Hrvatskim otocima 86 projekata za 150 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju sudjelovao je na svečanosti uručivanja Sporazuma o provedbi ITP-a za otoke i uručivanju Ugovora za program razvoja otoka 2024.

U okviru Kohezijske politike u Republici Hrvatskoj za financijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027., Europska komisija je 2. prosinca 2022. odobrila Integrirani teritorijalni program 2021.-2027. (ITP) koji uključuje korištenje Europskog fonda za regionalni razvoj i Fonda za pravednu tranziciju. ITP je namijenjen rješavanju specifičnih problema i izazova hrvatskih otoka i kroz njegovu provedbu primjenjivat će se multi-tematski i multi-sektorski pristup otočnom razvoju u svih 7 obalno-otočnih županija.

Iz tog programa financirat će se 86 projektata sa 150 milijuna eura u 4 područja. Ministar Šime Erlić predstavio je ITP kao iskorak koji Hrvatska ima u odnosu na druge države EU, jer se njime dodjeljuju sredstva otočnim partnerskim vijećima koja će kroz svoje strategije razvoja definirati u što će se konkretno ulagati. Taj decentralizirani mehanizam je novost u financiranju otočnih projekata, a koji će se bazirati na 4 područja: očuvanje i održivo upravljanje na otocima s 42 milijuna eura, unapređenje poduzetničke infrastrukture s 48 milijuna eura, valorizacija kulturne baštine s 27 milijuna eura i podizanje energetske učinkovitosti s 33 milijuna eura.

Zadarskoj županiji dodijeljeno je 7 ugovora za 7 projekata, a od toga su 2 dodijeljena Gradu Zadru, odnosno otocima koji mu administativno pripadaju. Jedan ugovor se odnosi na sanaciju i rekonstrukciju nerazvrstanih cesta na otoku Ižu i vrijedan je 67 500 eura, a drugi na rekonstrukciju i uređenje nerazvrstanih cesta na Silbi u vrijednosti od 60 200 eura.

Gradonačelnik Zadra Branko Dukić ovom je prigodom naglasio: "Posebno je vrijedan ovaj nacionalni Program razvitka otoka jer proračuni lokalnih uprava samostalno teško mogu u kratkom vremenu osigurati sredstva za sve one projekte komunalne i društvene infrastrukture koji su žurni i nužni za revitalizaciju naših otoka. To je tek jedna u nizu potpora usmjerenih ka razvitku otoka, a konkretan je u tom smislu zadarski primjer programa vodoopskrbe. Od Ugljana i Dugog otoka do Premude, Silbe i Oliba područje je s više od dvadeset otočnih naseljima koja broje od par stotina do maksimalno par tisuća stanovnika. Bez kišnice iz lokalnih cisterni i brodova vodonosaca, život u njima ne bi bio moguć".

- Otoci donose jednu petinu prihoda od turizma u Hrvatskoj i zato kao Vlada moramo voditi politiku koja pomaže i onima koji su najranjiviji i najslabiji, ali i onima koji su važni i koji generiraju i multipliciraju gospodarski razvoj Hrvatske, a otoci to zasigurno jesu - zaključio je Plenković.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.