Gradsko vijeće Komiže zabranilo držanje životinja – Stanovništvo: “Mijenjaju nam život, ne pitajući nas što želimo”

KOMIŽA – Gradsko vijeće Grada Komiža, na svojoj posljednjoj sjednici prije lokalnih izbora, donijelo je Odluku kojom ukida tradicionalni način života u komiškim selima kao i na otocima Biševo, Sv. Andrija i Palagruža.

Odlukom je zabranjeno držanje domaćih životinja unutar građevinskih naselja na području Grada Komiža, a dozvoljeno držanje na poljoprivrednim zemljištima, ali 50 m udaljeno od javne prometnice i 150 m udaljeno od najbližeg stambenog, turističkog, ugostiteljskog ili sakralnog objekta, zbog čega su građani pokrenuli peticiju.

– Ovim se naša sela pretvaraju u sterilna predrađa Komiže bez svojih osnovnih sadržaja, bez duše, a uskoro i bez ljudi kojima je ovom Odlukom oduzeta mogućnost za opstanak OPG-a čija se djelatnost već dugi niz godina odvija na tradicionalni način, stoji u peticiji, koju je pokrenuo Komižanin Andrija Vitaljić.

– Stanovnici otoka Visa, Vi koji ste otišli sa otoka Visa a nosite ga i dalje u srcu, gosti, prijatelji našeg lijepog otoka, pomozite nam da spriječimo daljnju devastaciju i depopulaciju naših sela, potpišite odmah ovu peticiju i dijelite dalje svojim prijateljima.

Mijenjaju nam život, ne pitajući nas što želimo, sve pod parolom “napretka i razvoja ruralnih područja Komiže”, pretvaraju nas u beživotnu sezonsku spavaonicu! Želimo naš seoski život nazad! Želimo zadržati ljude koji će zbog ove Odluke napustiti otok, zato što od poljoprivrede žive, a pravo na rad i opstanak im je ukinuto.

Svojim sudjelovanjem u peticiji, zajedno sa stanovništvom komiških sela i otoka, tražimo hitno ukidanje Odluke o Izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom redu, Gradskog vijeća Grada Komiže od 30. ožujka 2021.(KLASA: 021-05/21-03/17, Urbroj: 2190/02-01-21-01) – stoji u tekstu peticije koju je do sad potpisalo više od 400 građana, a možete je pronaći i potpisati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

GRADONAČELNICA KOMIŽE SE POVUKLA Ukinuta odluka o zabrani držanja domaćih životinja u naseljima