2 min. čitanja

Gradska knjižnica Rijeka uvodi novinu – Posebnim uređajem čiste knjige od virusa, bakterija, grinja, prašine…

Gradska knjižnica Rijeka uvodi novinu – Posebnim uređajem čiste knjige od virusa, bakterija, grinja, prašine…
Foto: Gradska knjižnica Rijeka

RIJEKA – Gradska knjižnica Rijeka opremljena je posebnim uređajem za sterilizaciju knjiga koji ih čisti od virusa, bakterija, prašine. Riječ je o značajnoj inovaciji koja je u hrvatskom, ali i širem europskom okviru velika novost.

Foto: Gradska knjižnica Rijeka

Da pandemija koronaviorusa mijenja mnoge navike, poznata je stvar, a pošteđen nije ni svijet čitanja i knjižnica. Kako je jedna od glavnih misija Gradske knjižnice Rijeka da u svim mogućim uvjetima (npr. i u situacijama karantene) omogući i održi put knjiga do čitateljskih ruku, izabrana je značajna inovacija koja u ovoj fazi ima ulogu svojevrsnog pilot-projekta ne bi li s vremenom postala standardom rada, čak i nakon što prođe opasnost od koronavirusa, jer je higijena knjiga posebno i veliko pitanje.

Riječ je o uređaju koreanske tvrke LIVA pod nazivom LIVA EBS-401 koji uz UV lampe zadužene za uništavanje virusa koristi i strujanje zraka za uklanjanje prašine s knjiga. Proizvođač garantira efikasnost pri uklanjanju životinjica (uši, grinja…), bakterija i virusa (specifično i koronavirus – COVID-19), što će značajno unaprijediti čistoću knjiga i sigurnosni standard.

Uređaj će biti implementiran u rad Središnjeg odjela “Filodrammatica”, najprometnije lokacije Gradske knjižnice Rijeka gdje se ostvaruje i najveći dnevni broj posudbi.

Pokažu li se rezultati dobrima, namjera je u budućnosti sličnim tehnologijama i postupcima obuhvatiti i ostale lokacije, čime bi se stvorio novi standard sigurnosti posudbe knjiga, neovisan od ove ili sličnih budućih epidemijskih situacija. Iako je pandemija bolesti COVID-19 djelovala kao svojevrsni katalizator koji je ubrzao cijeli proces i učinio takav uređaj nužnim, zaključeno je da je implementacija takvih uređaja u rad knjižnica nužna i u vrijeme koje nazivamo “normalnim”. Uobičajeno je da su isti primjerci knjige u opticaju godinama, što na njih ostavlja različite posljedice. Premda se tijekom tog vremena s knjiga prašina, dubinski se one ne čiste, jer unutrašnjost knjige i nije moguće čistiti bez odgovarajuće aparature.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.