3 min. čitanja

Gradonačelnik Zadra potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna

Gradonačelnik Zadra potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna
Foto: Grad Zadar

Nakon što je propao sastanak s klubovima vijećnika, gradonačelnik Zadra Branko Dukić (HDZ) potpisao je u srijedu Odluku o obustavi izvršenja proračuna za 2023. godinu koji je većina u Gradskom vijeću prihvatila prošli tjedan sa svojim amandmanima.

Zadarski proračun, vrijedan 105 milijuna eura, prihvaćen je prošli tjedan na sjednici Gradskog vijeća s 15 glasova SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, a bez glasova HDZ-ove koalicije. Deset je vijećnika bilo protiv, a jedan suzdržan.

U Gradskom vijeću 11 je vijećnika s koalicijske liste HDZ-a, osam s liste SDP-ove koalicije, sedam s Nezavisne liste Enija Meštrovića i jedan je vijećnik iz Domovinskog pokreta.

Dosad se u povijesti Gradskog vijeća nije dogodilo da HDZ mora glasovati protiv proračuna koji je predložio HDZ-ov načelnik. Kako je tada objasnio predsjednik HDZ-ova kluba Bruno Milin, s amandmanima većine u Gradskom vijeću dolazi do bitne neravnoteže proračuna te ga njegova stranka, zbog protuzakonitih argumenata, nije mogla poduprijeti.

Gradonačelnik Dukić izvijestio je na kolegiju s pročelnicima o Odluci o obustavi izvršenja proračuna, ističući da je tu odluku morao potpisati jer je, kako tvrdi,"proračun za sljedeću godinu nezakonit zbog nezakonitih amandmana SDP-a, Akcije mladih i nezavisnog vijećnika Enija Meštrovića."

Dukić: Ponuđeni prijedlog proračuna zakonit, njihov s amandmanima političko odlagalište nerazvrstanog otpada

- Izglasani proračun je nezakonit! Reći ću i kako pokušaji iz suprotnih redova da me uguraju u njihove nelegalne odluke i napadi na institucije neće proći, nisu istinite, nemaju uporište ni u teoriji ni u praksi - istaknuo je. Dodao je da je "prijedlog proračuna koji im je bio ponuđen zakonit, razvojan i uravnotežen, kao i svaki dosad".

- A to nije ovaj koji su svojim amandmanima pretvorili u političko odlagalište nerazvrstanog, ali i opasnog otpada. Zakon nalaže da ja kao odgovorna osoba za izvršenje proračuna ne smijem prihvatiti izvršavanje nezakonitog akta. Dakle, ne smijem! Zato sam danas potpisao Odluku o obustavi izvršenja proračuna - rekao je gradonačelnik Dukić, predlagatelj proračuna.

Zakon u ovom slučaju jasno upućuje na procedure usklađivanja akta, a to traje. Za to vrijeme slijedi provedba odluke o nužnom financiranju, a to je jednostavnim rječnikom rečeno - potpuna blokada Grada, rekao je Dukić i ocijenio kako će do konačnog usklađenja proračuna sa zakonom Zadar biti održavan na aparatima.

- Proračunska sredstva koristit će se tek na izvršenje ugovorenih obveza i tekuće održavanje. Svojim amandmanima oni su skinuli sredstva da Kneževa i Providurova palača nastave s radom. Realno, već u veljači ovaj kapitalni nacionalni kulturno-turistički EU projekt trebao bi zatvoriti vrata posjetiteljima. Hoće li biti šala kad se zatvori - zapitao se Dukić. Također je spomenuo novac potreban za održavanje i plaćanje računa za javnu rasvjetu i za nastavak Ryanairovih letova.

Ocijenio je da je apsurd takve politike vidljiv najbolje u amandmanima Enija Meštrovića.

- Jednim amandmanom, koji sam bez dvojbe prihvatio, želi sagraditi park uz Ulicu Kažimira Zankija, a drugim ukida sredstva za otkup više čestica unutar obuhvata tog parka nužnih za njegovu gradnju - rekao je Dukić.

Imam odgovornost i hrabrost još jedanput izaći na izbore

Ponovio je da neće biti nijednoga novog ulaganja ni pokretanja postupaka javne nabave i natječaja za, primjerice, planirane vrtiće.

- Nema novih cesta, nema škole, nema parka i svega onoga što je stajalo u našem prijedlogu - rekao je Dukić i dodao kako su mu građani dali povjerenje za vođenje gradske uprave te da ima i odgovornost i hrabrost još jedanput izaći na izbore.

Na sastanak gradonačelnika Dukića s predstavnicima klubova vijećnika, koji je jutros uoči kolegija gradonačelnika sazvan u maloj vijećnici zbog razgovora o "nezakonitim amandmanima", odazvali su se jedino Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta i Ante Rubeša iz Akcije mladih. Sastanak je propao jer je Rubeša stigao s novinarima, što su gradonačelnik i HDZ nazvali performansom te napustili prostoriju, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.