Gradonačelnik Trogira ih ignorira pa mu mještani Drvenika Velog poslali otvoreno pismo

TROGIR – Građanska incijativa za održivi razvoj otoka Drvenika Velog Zirona.org poslala je trogirskom gradonačelniku Anti Biliću otvoreno pismo u povodu njegove objave na društvenim mrežama vezane uz  “šetnicu” na mikrolokaciji Artić -Grabule, ali i drugih problema na ovom otoku.

A problema je, čini se, mnogo. Sudeći po onome što je napisao sam gradonačelnik Bilić na svojoj Facebook stranici, otok se bori s 20-ak bespravno sagrađenih objekata za koje on, doduše, nije ponudio adekvatno rješenje.

Foto: Projekt šetnice/Trogir.hr

Građanska incijativa Zirona.org spočitava trogirskom gradonačelniku što nije spreman na suradnju s njima. Kažu da su problemi počeli u travnju ove godine kada je predstavljen idejni projekt Uređenja šetnice na Drveniku Velikom.

U otvorenom pismu spominju sastanak u okviru projekta  “I Tebe se pita”,  koji je održan sa zainteresiranim građanima krajem listopada prošle godine, a na kojem su stanovnici otoka glasovali za šetnicu čija širina ne bi dopustila prolaz motornim vozilima već samo dječjim i invalidskim kolicima.

Izrijekom je, upozoravaju, naglašeno kako se ne smije dopustiti izgradnja šetnice po kojoj bi bio moguć prolaz motornih vozila. Iako su u nekoliko navrata tražili zapisnik sa tog sastanka, isti im nikada nije ustupljen. Štoviše, kažu da građane Drvenika nitko nije obavijestio da je izrađen Idejni plan šetnice i Elaborat zaštite okoliša, a kamoli da su isti stavljeni građanima na uvid i javnu raspravu.

Foto: Grad Trogir / Facebook

– Zbog toga je svaka Vaša tvrdnja o demokratskom donošenju odluke o realizaciji šetnice neutemeljena. Tim više što idejni plan šetnice koji ste nam na naš zahtjev poslali u cijelosti odstupa od volje građana. Pravo odlučivanja o održivom razvoju našeg otoka planiramo štititi svim pravno mogućim sredstvima! – stoji između ostalog u otvorenom pismu upućenom gradonačelniku Trogira Anti Biliću od strane građanske incijative.

Kao i na mnogim drugim dijelovima Jadrana, i na Drveniku Velom vode bitke oko toga tko je kome i s kojim pravom dodijelio koncesijsko odobrenje za određenu gospodarsku djelatnost, i to na području koje spada pod europsku Eko mrežu Natura 2000. Riječ je inače o zaštićenim područjima na kojima je gradnja u principu zabranjena, uz određene iznimke.

Foto: Krknjaši/Screenshot/Google Maps

Građanska incijativa poziva gradonačelnika Bilića da im dostavi ugovor o koncesijskom odobrenju za korištenje pomorskog dobra na Krknjašima, ako on uopće i postoji, za područje koje spada pod mrežu Natura 2000. Pitaju se provodi li itko kontrolu nad izvršavanjem ugovora o koncesijskom odobrenju?

Što se tiče gradonačelnikove “brige za 20-ak bespravno sagrađenih objekata na području otoka”, u inicijativu odgovaraju:

– Zahvalni smo Vam na angažmanu oko bespravne gradnje. Čim navodite kako se paralelno gradi dvadesetak bespravnih objekata, zaključujemo da se komunalno redarstvo napokon uključilo u tu problematiku podnošenjem prijava nadležnima i kažnjavanjem onih koji bespravno grade u dijelu koji je u Vašoj nadležnosti?! U krajnjoj liniji, za takve se stvari i osiguravaju sredstva u proračunu, a Vaša izjava potvrđuje da su građani bili u pravu kada su isticali probleme u održavanju komunalnog reda i (ne)kažnjavanju bespravne gradnje – pišu u incijativi.

Gradonačelniku Biliću još jednom su nabrojali ključne probleme otoka, a to su:

  • pomanjkanje strategije održivog razvoja,
  • netransparentnost donošenja odluka,
  • neprovođenje Odluke o komunalnom redu Grada Trogira,
  • divlje parkiranje automobila duž cijele rive i na svim javnim površinama,
  • manjkavo upravljanje otpadom, uključujući građevinskim te olupinama automobila,
  • izostanak planiranja sustava odvodnje otpadnih voda uz izgradnju spoja vodoopskrbnog sustava općine Marina sa otocima Drvenikom Velim i Malim,
  • sankcioniranje  korištenja neregistriranih automobila na otoku,
  • neprovođenje kontrole kvalitete mora u glavnoj uvali (Selo) i na mikrolokaciji Krknjaši
  • divlja gradnja, pa čak i na pomorskom dobru

Ostaje za vidjeti hoće li trogirski gradonačelnik napokon održati sastanak s nezadovoljnim stanovnicima Drvenika Velog, ili će kao i dosad s njima komunicirati u trumpovskom stilu – putem društvenih mreža.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Trogirski gradonačelnik o teorijama zavjere na Drveniku: “Nema nikakve prometnice, ni nove marine, već gradimo šetnicu”