Gradonačelnici i načelnici Istarske županije prihvatili model restrukturiranja Kaštijuna

Gradonačelnici i načelnici Istarske županije prihvatili su model vlasničkog i upravljačkog restrukturiranja Kaštijuna d.o.o., na sastanku održanom na inicijativu istarskog župana Borisa Miletića.

- Zakon o trgovačkim društvima poprilično je jasan, a iz dosadašnjih razgovora proizašao je prijedlog da se pristupi modelu koji omogućava da se, neovisno o udjelima u temeljnom kapitalu, dioničari odnosno imatelji udjela mogu dogovoriti na koji način podijeliti upravljačka prava, koja ne moraju biti direktno u srazmjeru s udjelom u samom kapitalu trgovačkog društva - rekao je Boris Miletić.

Dodao je kako je njegov stav oko tog pitanja poznat, a temelji se na Sporazumu iz 2011., prema kojem bi sve jedinice lokalne samouprave stekle upravljačka prava prema svom učešću u otplati kredita za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun.

Pulski gradonačelnik: “Kaštijun više ne može ovako! Model restrukturiranja predložit ćemo za 14 dana!”
U Puli je održan sastanak na temu rješavanja otvorenih pitanja gospodarenja otpadom na području Istarske županije. U srijedu je u Puli u Komunalnoj palači održan radni sastanak na temu rješavanja otvorenih pitanja gospodarenja otpadom na području Istarske županije na kojem je zaključeno kako…

- Osnovni cilj je da svi aktivno sudjeluju u upravljanju Kaštijunom, preuzmu dio odgovornosti te da komunalna poduzeća Kaštijun promatraju kao dio sustava gospodarenja otpadom - kazao je Miletić, prenosi HRT.

Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, grada koji je većinski vlasnik Kaštijuna, ocijenio je da trenutačna situacija nije održiva te je nužna zajednička odgovornost u rješavanju tog pitanja.

- U centar dolazi sve i svašta, smrdi mještanima općine Medulin i stanovnicima Pule, a prosvjedi se održavaju ispred komunalne palače Grada Pule - kazao je.

Iz Istarske županije navode kako se nakon dobivenog pravnog mišljenja trebaju definirati daljnji koraci, a za ulazak u vlasništvo Kaštijuna prethodno dobiti suglasnost gradskih, odnosno općinskih vijeća.

Nije došlo do izlijevanja otpadnih voda na Kaštijunu
Gradonačelnik Pule Filip Zoričić, u svojstvu predstavnika većinskog vlasnika ŽCGO Kaštijun, i pročelnica Anja Ademi obišli su u subotu Kaštijun i održali sastanak s rukovoditeljima i članom uprave Kaštijuna Draženom Stilinovićem. S obzirom na dugogodišnje iskustvo i struku, na taj sastanak p…

Te će odluke zatim morati usvojiti pulsko Gradsko vijeće i Skupština Istarske županije. Nadalje će trebati definirati cijenu samog udjela, koji se izvlači iz postojećeg kapitala, a župan je predložio iznos od 100 eura. Novi sastanak najavljen je u roku od četrnaest dana.

Na sastanku je održana i prezentacija nacrta Plana za gospodarenje otpadom na području Istarske županije za razdoblje 2024.- 2028., kao bitnog elementa gospodarenja otpadom u Istri. Plan ide u javno savjetovanje, a potom i na usvajanje županijskoj Skupštini.

A.B.