1 min. čitanja

Gradi se prvi brod na amonijak s nultom emisijom ugljika

Gradi se prvi brod na amonijak s nultom emisijom ugljika
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Prije kraja godine, američka tvrtka Amogy planira predstaviti prvi brod na amonijak, a ukoliko bude sve išlo prema planu, prodaja će započeti 2024.

Pomorski transport odgovoran je za tri posto globalne emisije ugljikovog dioksida te je sve veći pritisak za prelazak na zelenije načine transporta. Tehnologija poput električnih baterija ne može podržati transport na daljinu, no obećavajuća alternativa je amonijak.

Američka tvrtka Amogy prošle je godine demonstrirala kako se amonijakom napaja teška mašinerija poput traktora i kamiona, a sada kreće u demonstraciju svoje tehnologije na plovilima počevši s tegljačem, stoji na stranicama tvrtke.

Iako tegljač nije prva asocijacija kada se govori o morskim plovilima, ipak ima važno mjesto u brodarskoj industriji.

Brod koji je Amogy odabrao za testiranje napravljen je 1957. godine i koristi dizelske generatore za napajanje električnih motora, a planira zamijeniti dizelski generator s onim koji koristi amonijak.

Amonijak možda nema energetsku gustoću kao dizel, no njegovo sagorijevanje ne dovodi do emisije ugljika. Trenutno je njegova proizvodnja ipak izvor emisija, no ulažu se napori kako bi se uskoro mogao proizvoditi 'zeleniji' amonijak.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradi se prvi brod kojeg će pogoniti amonijak | | Morski HR
Nordic Green Ammonia Powered Ship (NoGAPS), projekt je za prvi brod na svijetu na amonijak. Nordic Innovation organizacija u početku je financirala projekt na godinu dana 2020., ali je nedavno
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.