2 min. čitanja

GRADI SE NOVI MOST! Ići će preko Kaštelanskog zaljeva, a Split dobiva novi spoj na autocestu

GRADI SE NOVI MOST! Ići će preko Kaštelanskog zaljeva, a Split dobiva novi spoj na autocestu
Foto: Youtube / Screenshot

Hrvatske ceste do konca ove godine raspisat će natječaj za tehničko i oblikovno rješenje novog mosta preko Kaštelanskog zaljeva, koji će spajati Split i Kaštela te ujedno predstavljati najbržu vezu drugog najvećeg grada u državi s autocestom, potvrdili su iz ove državne tvrtke za tportal.

Ovaj objekt dio je šireg projekta nazvanog 'Novi ulaz u Split', a on obuhvaća gradnju nove prometnice od čvora Vučevica na autocesti, kroz tunel Kozjak i preko dvotračne ceste do Kaštela, pa preko spomenutog mosta do Splita i na koncu do njegove trajektne luke. Vrijedan je više milijardi kuna i još prije četiri godine uvršten je na listu strateških projekata Republike Hrvatske.

Objavljeno je da će dio od Vučevice do Kaštela financirati Hrvatske ceste iz vlastitih sredstava, uključujući probijanje tunela kroz Kozjak, a za taj dio investicije već je pokrenuta javna nabava za izvođenje radova. Dokumentacija samog mosta pripremit će se za financiranje iz europskih fondova.

Dovršetak kompletnog projekta ne očekuje se prije 2027. godine.

Osim prometnog spajanja zagušene splitske aglomeracije, 'Novi ulaz u Split' trebao bi donijeti dvadesetak kilometara kraće putovanje između ovog grada i Zagreba, a Kaštelima napokon omogućiti direktnu vezu s autocestom. Pored toga, donijet će novi cestovni pristup samom Splitu, gradu smještenom na poluotoku, koji već desetljećima ovisi o dvije prometnice na njegovom istočnom dijelu.

U Hrvatskim cestama, osim potvrde raspisivanja projektnog natječaja za novi most, nisu željeli odavati nikakve dodatne informacije na ovu temu.

Ova tvrtka na širem splitskom području trenutno provodi više projekata vrijednih nekoliko milijardi kuna, no unatoč najavama u većini njih fizički radovi još uvijek nisu započeli. Upravo na ovom području nalaze se dvije prometno najopterećenije točke u Hrvatskoj, križanja Solin i Stobreč, kojima na dnevnoj bazi prometuje oko 60 tisuća vozila, dok je trajektnoj luci s pet milijuna putnika godišnje u ljetnim mjesecima gotovo nemoguće pristupiti.

Na splitskom području Hrvatske ceste planiraju još nekoliko projekata, poput izgradnje Zagorskog puta i njegovog spajanja sa Solinom, te temeljite rekonstrukcije Poljičke ceste kao jedne od glavnih gradskih arterija - no i te dvije investicije trenutno su tek u fazi projektiranja. Očekuje se i gradnja novog izlaza iz trajektne luke, a za taj projekt čeka se konačan stav splitske gradske vlasti i eventualne izmjene GUP-a u idućih nekoliko mjeseci.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KOPNO-PAŠMAN Hoće li uskoro gradnja mosta duljeg od Pelješkog?
Zadarska je županija projekt povezivanja otoka Pašmana s kopnom uvrstila u prostorni plan kao jedan od prioriteta, volja postoji, ali zasad se ne zna kako i od kuda bi se taj projekt financirao, rekli su Hini iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Iz ministarstva ističu kako je za projekt…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.