GRAĐANI BIJESNI Zašto Grad Krk dopušta koncesionaru zatvaranje dijela obale?

KRK – Tko bi rekao da će Grad Krk, koji u javnosti nosi reputaciju uspješnog mediteranskog grada u kojem je poželjno živjeti, doći na listu gradova u kojima koncesionar ima prednost nad javnim interesom? I to sve zbog malog dijela obale smještenog u staroj gradskoj jezgri, koju je zakupio koncesionar i uveo nova pravila igre.

Posljednjih 13 godina građani Krka i njihovi gosti uživali su tijekom dana na kamenom zidu uz more, na lokaciji znanoj kao Stepenice Šotobaterija. Bilo je to mjesto na kojem ste preko dana mogli doći, sjesti i nesmetano uživati u morskim prizorima. No posljednjih pola godine tamo se, prema opisima koje smo dobili od čitatelja, vodi pravi rat za komad obale.

Foto: Čitatelj

I prije je ovaj dio Krka bio pod koncesijom, ali ne cijeli dan. Prijašnji koncesionari koristili su ovaj dio obale u kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima, za svojevrsni lounge bar. Tijekom dana ta je lokacija bila uvjetno rečeno – besplatna. No dolaskom novog koncesionara, za kojeg tvrde da je sin poznatog lokalnog moćnika, cijela priča se iz temelja mijenja. Novi koncesionar stavio je lokot na željezna vrata koja vode do obale i zabranio ljudima pristup popularnom hot spotu.

O ovoj temi pisali smo prije 2 mjeseca, kada smo i kontaktirali krčku gradsku upravu od kojih smo tražili pojašnjenje nastale zavrzlame. Tada nam je rečeno da ova lokacija ne spada u granicu pomorskog dobra te da je “pristup navedenom prostoru omogućen svima tijekom radnog vremena ( 16,00 -23,00 sata) i nema zabrane ulaska unatoč nekonzumaciji pića, te ga mogu razgledati svi zainteresirani posjetitelji i građani Krka”.

Iako su građani slali čak i peticiju gradskim vlastima da im se omogući pristup navedenoj lokaciji izvan radnog vremena koncesionara kao što su mogli i prijašnjih godina, iz grada su nam tada rekli da oni takvu peticiju niti bilo koji drugi dopis od građana i turističkih operatera nikad nisu dobili te da se lokacija zaključava kako bi ostala čista, jer su je mnogi tijekom noći koristili kao javni WC.

Foto: Grad Krk

No neki dan stiže nam novi email, s novim informacijama u kojima nam građani tvrde da gradska uprava iznosi neistine te da je pristup navedenoj lokaciji potpuno zabranjen izvan radnog vremena koncesionara. Ponavljaju kako je navedena lokacija i prijašnjih godina bila zatvarana tijekom noći, no ujutro bi opet bila otvorena za javnost.

Obratili smo se ponovno upravi Grada Krka, u kojima smo tražili pojašnjenje navedene situacije kao i odgovor na pitanje – zašto grad ignorira zahtjeve svojih građana u korist jednog jedinog koncesionara? No do zaključenja ovog teksta od Grada Krka nismo dobili niti slova.

Kako to obično biva u ovakvim situacijama, institucije reagiraju tek kada postanu vijest. Onog trenutka ako i kada dobijemo službeni odgovor od Grada Krka na postavljena pitanja, svakako ćemo ih objaviti.

Do tada, i dalje ćemo raditi u korist javnog interesa i svih građana koji imaju pravo pristupiti javnim površinama uz obalu, koje su im oduvijek bile dostupne, bez obzira tko bio koncesionar i s kim on bio prijatelj, kum ili poslovni partner.

Kristina Bokanić

PROČITAJTE JOŠ:

Stavio lokot na javnu površinu, dio mještana bjesni, iz grada poručuju – sve je po zakonu