4 min. čitanja

Grad Zadar platio sliku lokalnom umjetniku 50 tisuća eura, oporba najavila istragu DORH-a

Grad Zadar platio sliku lokalnom umjetniku 50 tisuća eura, oporba najavila istragu DORH-a
Mario Javoran s crtežom Mediterraneo osvojio prestižnu nagradu

ZADAR - Grad Zadar je od mladog zadarskog slikara Marija Javorana otkupio sliku "Mediteraneo", plativši je vrtoglavih 50 tisuća eura. Slika je proglašena najboljom na ARC-Salonu, a njezinim otkupom 28-godišnji Mario postao je preko noći jedan od najskupljih hrvatskih slikara.

Ima li umjetničko djelo realnu vrijednost. Ili vrijedi onoliko koliko je netko spreman platiti. Za povjesničare umjetnosti, u ovom slučaju, sporno je nešto drugo.

- Nigdje se ne navodi u javnosti tko je bio procjenitelj i da li ga je bilo od strane struke - ističe za HRT povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Vinko Srhoj.

Odgovor iz grada dugo se čekao.

- Kao stručna procjena slike drži se zapravo procjena samog ARC-a centra i početna cijena umjetnika - pojasnila je Dina Bušić, pročelnica za kulturu i sport grada Zadra.

Kontradikcija ili nesporazum. Autor kaže ipak nešto drugo.

- Uvijek je teško govoriti u ovom smislu jer je to grad platio. Na meni je bilo da prihvatim ili odbijem tu ponudu - rekao je akademski slikar Mario Javoran.

Ako je tako, diskrecijsko pravo da ju otkupi ima samo prvi čovjek grada.

- Gradonačelnik Dukić odlučio je po nahođenju osobne volje da gradu Zadru treba upravo ta slika. Sljedeća je uzurpacija da to što se njemu sviđa ne plaća osobno nego iz proračuna - rekao je Marko Vučetić, predsjednik zadarskog Gradskog vijeća.

Prihvativši ili davši ponudu Mario je s 28 godina postao jedan od najplaćenijih hrvatskih slikara. Preskočio je velikane poput Rabuzina, Pulitike, Murtića, čiji radovi ne prelaze 15-tak tisuća eura. Izjednačio se s velikim Vlahom Bukovcem.

Vijećnik Rubeša: "Zatražit ćemo od DORH-a istražne radnje"

Gradski vijećnik Akcije mladih, Ante Rubeša poslao je danas priopćenje pod naslovom "Kad na javoru  rodi grožđe" kojeg prenosimo u cijelosti:

Poštovani, obraćam Vam se povodom najvećeg skandala u novijoj zadarskoj povijesti. Još ne vjerujem da se u jeku niza socijalnih programa, koje smo putem amandmana na prošlogodišnji pa i na ovogodišnji proračun implementirali, kako bi izravno utjecali na potrebe najosjetljivijih nam sugrađana, gradonačelnik odlučio kupiti sliku za imaginarni muzej za kojeg znaju samo on i pročelnica Bušić i to za skoro 400 000 kuna.

Ovim nečasnim činom nažalost obistinile su se sve one optužbe o bešćutnosti i krivim prioritetima Branka Dukića, koji je umjesto pomoći umirovljenicima, osobama s invaliditetom i našoj zadarskoj dici odlučio u povijest grada na silu upisati svoju ekipu iz kafića.

Šteta što je slikar mlad pa nije poznavao Dorkina i Babalujija da i njih uklopi u ovu povijesnu blamažu zadarskog HDZ-a. Slika Mediteraneo, koja bi trebala prikazati muku dalmatinskog težaka po Gradu Zadru prikazuje likove koji cijeli dan sjede u kafiću i hrane mačke, a po meni je pljuska svim onima kojima je navodno namijenjena.

U šturom priopćenju naručitelja saznali smo da će se slika postaviti u Providurovu palaču, umjesto u Brankov dnevni boravak ili u Medulićevu. Ovakav bezobrazluk je neviđen i u najnerazvijenijim zemljama Azije i Afrike. Radi svega navedenog zatražit ćemo od DORH-a da obavi istražne radnje, kako bi ustanovili da slučajno nije došlo do zabune. Do tad usporedite neke od programa koje smo mogli imati za sličan ili isti iznos da HDZ nije izvršna vlast:


Prehrana u školi -
povećanje gradske subvencije za 100 % - 30 tisuća Eura

Svi programi udruga u socijalnoj skrbi i zdravstvu
- povećanje subvencije za 50 % - 50 tisuća Eura
Troškovi režija za struju i vodu
- povećanje subvencije za 100 % - 20 tisuća Eura

Projektna dokumentacija za Osnovnu školu na Žmirićima
i vrtić na Sinjoretovu - 26 tisuća Eura

Besplatan javni prijevoz za sve umirovljenike-
s manjom mirovinom od 4000 kn
(podizanje s 2700) -50 tisuća Eura

Besplatan javni prijevoz za sve osobe s invaliditetom
iz 3. i 4. skupine - 50 tisuća Eura

Lift za osobe s invaliditetom na plaži Uskok -50 tis Eura

Sredstva za angažiranje dvije dodatne Gerontodomaćice za
njegu u kući pri domu Sv. Frane - 50 tisuća Eura

Sredstva za angažiranje dvije osobe za pružanje psihosocijalne pomoći osnovnoškolcima

zbog posljedica od pandemije pri CZSS - 50 tisuća Eura

subvencioniranje obrta Dadilja - 60 tisuća Eura

D.G.

Gradonačelnik Benkovca nabavio stol od 20.000 eura: Ne vidim problem
Gradonačelnik Benkovca, Tomislav Bulić, nedavno je dječjim maškarama udijelio ključeve grada, a mnogima je za oko zapeo impozantan stol u gradskim prostorijama. Na račun benkovačke “Stolarije Marinić” je 1. rujna prošle godine sjelo 169.375 kuna, prenosi N1. Novac je poslan iz proračuna…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.